Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fiasko för coacher

Lära sig andas genom hjärtat, upprepa 40 gånger ”Jag är trygg i alla situationer” och formulera ett CV. Så ser delar av vardagen ut för de arbetslösa som befinner sig i terapi hos någon jobbcoach.

Annons

Efter behandling, för att stärka självförtroendet, går 17 procent ut på arbetsmarknaden igen. Det är inte ens två av tio.

Ett sådant resultat är ett svårt misslyckande, och kostnaderna för varje nytt jobb är skyhöga. Arbetsförmedlingen, som gjort en utvärdering av coacherna, uttrycker viss besvikelse. Lite jobb för pengarna, ungefär.

Tjänstemännen hade väntat sig mycket mer. Men på AF försiktighet, för att inte irritera ministern och regeringen.

Och ministern, Hillevi Engström, är snarare nöjd än missnöjd. Pengarna, tre miljarder, är väl använda och de har ju skapat nya jobb; jobbcoacherna har fullt upp och tjänar bra. Företagen får minst 9 000 kronor för varje deltagare. Det genererar skatter.

För arvodet erbjuds några ganska ovanliga metoder, och allt verkar tillåtet. Hokus pokus, som att lära sig andas genom hjärtat är då ett sätt att motivera till aktivt jobbsökeri.

(Den behandlade får en elektrod fäst i örat, som mäter hjärtfrekvensen. Slår det något slag extra är det bra).

Annars är det mest provocerande meningslösheter som företagen erbjuder. Någon sorts sysselsättning bara, då duger allt.

När Tv4 granskade lycksökarna fann reportrarna ekonomiskt fiffel i vart sjätte företag; några saknade F-skattesedel, var inskrivna hos kronofogden och andra vara inte momsregistrerade. Någon särskild kontroll förekom inte, men nu skulle listor granskas och fifflare kastas ut.

Att byråkratin slösar och häller miljoner över alla som har en vag idé som kan sorteras in under rubriken aktivt jobbsökeri är inget regeringen bryr sig särskilt om. Teori är viktigare än resultat.

Regeringens ”reformer” på arbetsmarknaden präglas av högerns syn på de arbetslösa, de ska med tvång lotsas bort från den olyckliga sysslolösheten. Att arbetsmarknaden är begränsad och utsorterande stör inte.

Men när teorierna möter verkligheten krackelerar ideologibygget. Coacherna, fiasko. Fas 3, omänsklig slutförvaring. Sjukersättning, grymt lek med de svagaste. A-kassan, går inte att leva på.

Men ministern är nöjd, coacherna fungerar, pengarna väl använda. Förnekelse kallas det där, att inte vilja se.

Mer läsning

Annons