Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fiffel och båg

/
  • Valfusk. Rysslands premiärminister Vladimir Putin röstade i helgens parlamentsval. I samband med valet har tusentals rapporter om valfusk nått omvärlden.

Fusk, fusk, fusk. Ogenomskinliga valurnor som i förväg fyllts med valsedlar, köpta röster, mediesajter som släckts ned och samma väljare som röstat upp till 40 gånger.

Annons

Det är de oberoende valobservatörernas bild av det ryska parlamentsvalet.

I samband med att det ryska folket i helgen gick till val har tusentals rapporter om valfusk nått omvärlden. Det är inte svårt att misstänka att premiärminister Putin och hans parti Enade Ryssland inte var riktigt säkra på att få egen majoritet. Så pass osäkra att de beslutade sig för att säkerställa att makten stannade hos dem. På alla möjliga sätt.

Det var nog ingen som ens föresvävade sig något annat än att maktpartiet Enade Ryssland och Vladimir Putin, som suttit vid makten i tolv år (såväl som premiärminister som president), skulle vinna även detta val. Så skedde också, men siffrorna blev betydligt blygsammare än vad förhandsspekulationerna gjorde gällande. Enade Ryssland ser ut att stanna på runt 50 procent av rösterna.

Det är en nedgång med 15 procent sedan förra valet. Valdeltagandet var låga 60 procent och det var nog många ryssar som såg röstdeltagandet mest som en meningslös procedur.

Den ryska inrikespolitiken har varit ett Nordkorea-light med en ledare som porträtterats som en machohjälte som rider med bar överkropp, skjuter sibiriska tigrar och kör motorcykel. En man helt utan brister. En man som haft total kontroll över landets media och därmed över folkets bild av honom och hans insatser för Ryssland.

Ryssland är ett land med gigantiska klyftor. I samband med Sovjetunionens fall lyckades en klick ryssar, oligarkerna, roffa åt sig statliga företag till en spottstyver, samtidigt som grundtryggheten rycktes bort för det stora flertalet. En lite grupp har blivit mycket rika, samtidigt som stora grupper fortfarande lever under mycket svåra förhållanden. Ansvaret för den sociala välfärden ligger på den enskilde.

Att Enade Ryssland inte lyckas få mer än 50 procent, alla rapporter om valfusk till trots, tyder på att det sakta, sakta går åt rätt håll. Rysslandskännare menar att helgens val och utvecklingen runt omkring tyder på ett ökat politiskt engagemang hos folket. Allt fler ryssar börjar tänka politiskt.

Det låter hoppingivande. Den ryska björnen möter våren.

Mer läsning

Annons