Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fin-fina bonusar

Swedbank och SEB går uselt, men delar av personalen har det bra. Förlust för Swedbank hittills i år 5,4 miljarder och när kreditförlusterna på de svindlande äventyren i Baltikum summerats blev det, så här långt, 13,5 miljarder.

Annons


Det är inte lite, men inte så mycket att banken backar från sina härliga extrapengar. Bankens mäklardel, Markets, delar ut rekordbonusar och på SEB har direktörerna sopat ihop 1,2 miljarder till sig själva och delar av chefsgarnityret.

Det är inte illa, men hur dåligt skall en bank går för att dess direktörer skall lägga ihop två och två och få det till att kassan är tom? Eller att respekten för kunderna kräver återhållsamhet, ödmjukhet och nej, tack! till bonusar i år och alla år banken inte får ihop plus och minus?

De kan ju blicka ut genom bankens fönster och skåda den krassa verklighet som knappast lämnar utrymme för sanslösa bonusar och utdelning av miljarder som kunderna tvingats betala i rent skamlösa överpriser för tjänster som borde vara gratis?

Svaret är förmodligen att bankdirektörerna aldrig lär sig. De anser sig förtjänta av några miljoner extra utöver de miljonlöner de redan har. Titta in på nästan vilken bank som helst och du ser girighetens ansikte. Inte i kassorna, men däruppe, i de svala direktionsrummen.

Mer läsning

Annons