Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fint folk är också rasister

/
  • DNs reportage om Sverigedemokraterna på Östermalm har fått stor uppmärksamhet.

Annons

Den 17 februari 1939 hålls Bollhusmötet i Uppsala. Den nybyggda tennishallen är fullsatt och när mötet är över kommer en majoritet av studenterna där inne ha reserverat sig mot att Sverige ska ta emot 10 judiska läkare på flykt undan nazismen. 548 röster mot. 349 röster för. Ett möte som bland annat författaren Ola Larsmo skrivit om.

Det fanns två förslag till skrivelse vid det där mötet, som bland annat återgivits i studenttidningen Ergo. Ett om att "den akademiska ungdomens framtid ej får äventyras genom att främmande intellektuell arbetskraft placeras på poster, som kunna besättas med välmeriterade svenska män och kvinnor."

Det andra förslaget innehöll tillägget "väl förstår vi flyktingarnas svåra läge och anse att Sverige ej bör undandraga sig sin andel i hjälparbetet."

Bollhusmötet och de två skrivelserna studenterna i Uppsala röstar om vårvintern 1939 ligger idag inte långt borta. Borgerliga skribenter talar om nationens undergång till följd av flyktingmottagandet. Partierna tävlar i att stänga ute människor från vårt land. Gränskontroller, medicinska ålderbedömningar, tillfälliga uppehållstillstånd som norm, institutionaliserad lönediskriminering av de som kommer till vårt land.

Då handlade det om människor på flykt undan nazismen. Idag handlar det om människor på flykt undan krig i bland annat Syrien.

I helgen publicerade DN ett mycket uppmärksammat reportage om Sverigedemokraternas väljarstöd på Östermalm. Ett reportage som bara väcker uppmärksamhet när grundtanken rörande en rörelse som Sverigedemokraterna är att endast fult folk röstar på partier av den här typen. Outbildade, obildade, svensk arbetarklass boende långt från lärosäten och fina salonger. Trots att historien visar att rikedom, status, utbildning, och för den delen även bildning, aldrig utgjort en immunisering mot vare sig fascism eller nazism.

Reportaget i DN är intressant just därför att det breddar bilden av Sverigedemokraternas väljare. En tidigare kulturminister och andra prominenta individer som haft centrala ställningar i Sverige delar uppenbarligen världsbild med sverigedemokrater runt om i landet om exempelvis medier som mörkar sanningen.

I reportaget i DN säger tidigare Moderatledaren Ulf Adelsohn bland annat så här:

"Tyske finansministern sa det väldigt klokt: Vi kan ha en stor invandring så länge det accepteras av folket. Om de centrala partierna inte tar ställning i relation till folkviljan växer extrempartierna ute i stugan."

1939 ansåg Uppsalas studenter det inte finnas plats i Sverige för 10 judiska läkare.

Jimmie Åkesson och hans närmsta krets kallat de fyras gäng som styr Sverigedemokraterna träffades under studenttiden i Lund. Deras väljare finns i alla samhällsklasser.

Precis som den svenska nazismen återfanns i så väl Tärendö i Norrbotten som vid universiteten i Uppsala och Lund.

Mer läsning

Annons