Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flexibel ideologi

Annons

Alla förändringar, reformer, hårdare regler, sänkta ersättningar och kortare sjukskrivningsperioder är till för de sjukas bästa. Olyckligt nog inser inte de sjuka och snart utförsäkrade att vi är ömsinta och varsamma. Och 223 kronor om dagen är väl bättre än ingenting?

Och det var ju aldrig meningen att dödligt sjuka, som försöker komma tillbaka till jobbet på halvtid eller 75-procent, skall tvingas säg upp sig och ta ett jobb, vad som helst, var som helst.

Regeringen vill väl, men med regler som inte lämnar så mycket utrymme för tjänstemän på kassan, läkare som skriver ut intyg och arbetsgivare som tar ansvar för anställda som olyckligtvis drabbats av svåra och livshotande sjukdomar.

Men insikten om konsekvenserna av den nya politiken kom lite sent; ingen regering orkar stå emot halvt döende personer som vittnar om överhetens dövhet och orubbliga reglemente.

Den ansvarige ministern, som vet vad hon gör och gjorde, drog sig tillbaka från offentligheten. Några enskilda reflektioner kring det centrala: Är de sjuka sjuka eller lata och fuskare? Detta var ju själva grunden för den nya politiken.

Efter några dagar dök hon upp igen och förklarade att regeringen hade lyssnat och tagit till sig; cancersjuka skall icke, efter 180 sjukskrivningsdagar, ställas mot hela arbetsmarknaden.

Ett förslag hastades fram och togs i går av riksdagen. Det är lite ihåligt och kan säkert justeras när andra svårt sjuka vittnar, regeringen är numera flexibel. Nödvändigt med mindre än ett år kvar till valet.

Försäkringskassans personal, som inte kunde läsa, än mindre tolka lagtexter, fick så en krystad ursäkt av Cristina Husmark Pehrsson.

Ett politiskt och mänskligt haveri kan snart summeras, och det sträcker sig i bästa fall ända bort till valet. Politisk inkompetens och ideologisk fundamentalism mäts då mot anständighet, ersättningar det går att leva på och reformer som tar till vara allas möjligheter.

 

 

 

 

Mer läsning

Annons