Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkpartiet måste låta hjärnan styra ibland

/
  • Folkpartiet vill skärpa konkurrenslagstiftningen.

Folkpartiet älskar företag. De älskar företag så mycket att de nu vill stoppa viktig statlig verksamhet.

Annons

För åtta år sedan infördes nya regler som begränsar kommunal, landstingsägd och statlig så kallad säljverksamhet från att konkurrera med privata företag. Det kan handla om allt från kommunala gym och badhus till konsultuppdrag.

I veckan lanserade Folkpartiets riksdagsgrupp fem förslag för att utöka dessa begräsningar. Man vill bland annat att den offentliga säljverksamheten ska kunna bötfällas i domstol. Man vill också att Konkurrensverket, i så kallat "särskilt brådskande fall", själva ska kunna stoppa och utdöma vite för offentlig verksamhet som anses snedvrida konkurrensen. Även statlig verksamhet ska kunna stoppas.

Hur reglerna som infördes 2007 har påverkat den offentliga verksamheten, företagen och marknaden vet man inte. Få fall har prövats i domstol och reglerna har inte utvärderats. Statskontoret pekade i en rapport från 2014 på stora kunskapsluckor inom området. Rapporten efterlyser opartiska kartläggningar av marknaden och av hur stora marknadsandelar den offentliga verksamheten egentligen kan tänkas ha.

Folkpartiet medger själva att man inte vet effekterna av de tidigare regeländringarna. Ändå vill man skärpa lagen ytterligare.

De förslag Folkpartiet nu lanserar baseras dessutom bara på utlåtanden från näringslivet själva.

Det kan knappast kallas opartiskt.

Folkpartiet börjar göra sig kända för att låta ideologi gå före ansvar. När forskningen sa en sak i utbildningsfrågorna - nu allra senast om betyg från fjärde klass - bestämde sig Folkpartiet för att gå åt motsatt håll. I den här frågan verkar det inte finnas särskilt mycket underlag alls förutom riksdagsgruppens egen rundresa i Sverige och några Almega-enkäter. Ändå kör man.

Man kan kanske ha förståelse för att en kommun inte ska driva ett badhus där det finns ett privat, men när det handlar om verksamhet som säkerställer samhällets krisberedskap eller jämlikheten mellan stad och glesbygd borde man vara försiktigare. När sju statliga myndigheter fick motivera sin säljverksamhet svarade flera att den säkerställde att en tjänst eller vara fanns tillgänglig i hela landet. För att vid kriser - exempelvis epidemier - kunna ha korta svarstider och kunna hantera stora mängder information angav Statens Veterinärmedicinska Anstalt att det var viktigt med ett ständigt och stort inflöde av olika prover till myndigheten. Att sälja labbtester bidrog till både inflödet och till att övervaka djursjukdomar runt om i landet.

Den förra alliansregeringen menade 2010 att viss statlig säljverksamhet, i huvudsak den som är av samhällelig nytta, kan vara okej. Ändå begränsade man i somras just Statens Veterinärmedicinska Anstalts försäljning av labbtester efter påtryckningar från privata laboratorier.

Med Alliansens facit av privatiseringar - SJ, Apoteken och friskolebomben - borde Folkpartiet för en gångs skull låta kunskap gå före blind nyliberalism.

Mer läsning

Annons