Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För framtiden

/
  • Sveriges bilaterala avtal med Palestina, som undertecknades på tisdagen, är på totalt 1,5 miljarder kronor, och sträcker sig under en femårsperiod. På bilden: den palestinske presidenten Mahmoud Abbas, statsminister Stefan Löfven, utrikesminister Margot Wallström, Hala Husni Fariz, palestinska ambassadören i Sverige och Ann-Sofie Nilsson, Sveriges generalkonsul i Jerusalem.

Går det att köpa fred? Nja. Men med villkorat bistånd har man åtminstone gjort ett försök.

Annons

Sveriges bilaterala avtal med Palestina, som de båda regeringsrepresentanterna undertecknade på tisdagen, är på totalt 1,5 miljarder kronor, och sträcker sig under en femårsperiod.

Avtalet innehåller bland annat stöd inriktat på mänskliga och demokratiska rättigheter samt på jämställdhet. Under presskonferensen med Sveriges statsminister Stefan Löfven och Palestinas president Mahmoud Abbas förklarade Löfven att den svenska regeringen ställt krav på Palestina att kompromissa och åter sätta sig vid förhandlingsbordet med den israeliska motparten. Även att Palestina måste agera med respekt för Israels säkerhet, samt arbeta mot den utbredda korruptionen i landet, var villkor från Sveriges sida. Det senare (kravet på att motverka korruptionen) har viss innehåll av komik, eller tragik, hur man nu ser det. Detta då korruptionen är utbredd, inte minst i de högsta skikten. Till exempel är president Abbas söner föremål för just korruptionsanklagelser.

Men att parterna går tillbaka till förhandlingsbordet är ett absolut måste. Annars kommer konflikten att fortsätta stampa på samma ställe.

Många ställer också krav på president Abbas att stoppa motståndarnas Hamas våldsamheter. Det är lätt sagt. Inte lika lätt gjort. Abbas är i dag en marginaliserad ledare. Hamas vann valet 2006 och har sedan dess styrt Gaza. Dock är det Fatah (Abbas parti) som styr övriga Palestina, men inget val har därefter utlysts. Risken för att Hamas ska vinna anses nog för stor. Det råder alltså stor demokratibrist i Palestina.

Mahmoud Abbas är en gammal man. Han har snart gjort sitt. Därefter måste ett nytt styre ta vid. Att Sverige nu har undertecknat ett femårigt avtal med Palestina bådar gott inför framtiden. Men även Israel måste se sin del i konflikten, landet måste avsluta sin ockupation och upphöra med sina krigshandlingar.

Att Sverige erkänt Palestina som stat är något positivt. Det leder till en press på Israel att även de sätta sig vid förhandlingsbordet. Två parter. Två stater. Det måste vara målet.

Mer läsning

Annons