Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fördomar och rädsla

Annons

Ett femtontal maskerade män slår in dörren och fönstren. De tvingar ned pappan och sonen i familjen på golvet och siktar på den övriga familjen med automatvapen.

Den 17-årige sonen försöker lugna sin mamma, säger att hon inte ska vara rädd. Då får han en spark i huvudet av en av männen. Mamman ropar på polis. Det är dock överflödigt. Polisen är nämligen redan där.

Polisens tillslag mot fyra barnfamiljer i Göteborg i oktober förra året var ett fatalt misstag, ett övergrepp. Bakgrunden till tillslaget var en misstanke om ett förestående bombattentat mot shoppingcentret Nordstan i Göteborg. En misstanke som hade ytterst lösa grunder.

En kvinna hade råkat höra några meningar av ett mobilsamtal ute på gatan. Mannen talade på arabiska, ett språk kvinnan inte riktigt behärskade, men hon tyckte sig höra orden "bomb" och "femman" (Nordstan). Hon larmade polisen.

Polisen agerade direkt. De beslutade sig för att tömma den mobilmast som ligger närmast platsen. Av alla abonnenter som ringt under den aktuella tiden fastnade de för en person. Anledningen? Han var palestinier.

Ekot har läst förhörsprotokollet med polisens enda vittne: kvinnan. Det är riktigt tunt. Polisen gjorde sig skyldig till övergrepp mot helt oskyldiga barnfamiljer. Ändå har ingen ställts till svars. Polisens internutredning har friat alla inblandade.

Många svenskar har föreställningen att vi lever i ett rättssäkert land där alla är lika inför lagen. Det är en mycket naiv föreställning. Den som är av "fel" sort: palestinier, kurd eller rom, har betydligt svårare att få en rättssäker behandling än den blonda svensken.

I botten handlar det om fördomar. Ur fördomar föds rädsla. En rädsla som kan vara väldigt, väldigt farlig.

Mer läsning

Annons