Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förgiftningen

I tisdags stod jag på perrongen i Gävle, glad men utmattad efter en dag i Joe Hills fotspår.

Annons

Telefonen ringde, jag såg att det stod Dolt nummer och tvekade en stund men svarade. En ganska verserad ung man började ställa frågor om hur det ser ut i medievärlden. Han sa inte vem han var och jag frågade inte, som jag brukar, vad han hette. Jag svarade litet förstrött.

Så märkte jag att han uttryckte sig egendomligt om att medierna ”stigmatiserar”oliktänkande och att det verkade som om han ville hävda att judar styr hela mediebranschen. Då frågade jag vem han var och för vems räkning han ringde. Han svarade: Svenska motståndsrörelsen. Jag hälsade direkt farväl med att konstatera att jag hade en galning i telefonen. Jag tror det var från Ludvika han ringde.

Jag la på, men stod där på perrongen ganska bedrövad och äcklad. Det händer allt oftare att högerextremister och uttalade rasister ringer och börjar prata stillsamt om någon samhällsfråga i hopp om att det jag säger ska kunna gå att använda i deras propaganda. Vid flera tillfällen har dessa människor sedan lagt ut intervjuerna på nätet.

Det tråkigaste med den här typen av oärligt beteendet är att man mister sin naiva spontanitet och känner sig misstänksam när man inte känner igen ett nummer i displayen. Jag får ju många telefonsamtal och brukar försöka svara så ofta jag kan. Men det där obehagliga beteendet som extremisterna nu kör med gör att man förlorar lite av sitt vanliga glada jag.

De förgiftar kort sagt det mellanmänskliga klimatet, dessa nazister och rasister.

Har de inspirerats av de dolda mikrofoner som undersökande reportrar ibland använt sig av? Kanske det. Men knappast när de ringer upp journalister av mitt slag, som de naturligtvis vet inte har någon dold agenda: Min ”agenda”är den jag skriver ut i Dala-Demokraten och i andra sammanhang. De är istället ute efter att stressa sina motståndare och eventuellt kunna använda ett lösryckt citat.

Men sådana är de, dessa extremister. De är förgiftare.

Mer läsning

Annons