Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försoning

Annons

l Efter år av fientlighet har äntligen de palestinska rivalerna Hamas och al-Fatah enats. På onsdagen hölls en försoningsceremoni i Kairo. Bakgrunden till denna efterlängtade försoning är den gångna våren av folkliga uppror i arabvärlden.

Det nya Egypten arbetar nämligen på ett helt annat sätt än vad Mubaraks styre gjorde. (Ett styre som var ytterst lyhörda inför Israels och USA:s önskemål.) Det är det nya Egyptens diplomati som fått de båda palestinska rivalerna att till slut mötas och förhoppningsvis enas.

För ett samarbete är den enda vägen till en fri palestinsk stat. Men alla är inte nöjda, såklart. Föga förvånande menar Israel och USA att ceremonin var ett knäfall för terrorismen.

Sjuk vård

l Det händer alldeles för ofta att svårt sjuka får vänta alldeles för länge på akuten innan de får vård. Dessutom är det inte ovanligt att det saknas rätt kompetens när patienternas tillstånd bedöms.

Det är ett par av slutsatserna i Socialstyrelsens rapport om läget i svensk sjukvård som presenterades på onsdagen. Socialstyrelsen menar att det handlar om systemfel i vården.

De beskriver bland annat hur en långtgående decentralisering av ansvar och befogenheter kan få till följd att landsting och kommuner avhänder sig möjligheten att styra vården och omsorgen.

Den centrala förvaltningen reduceras till en bank som betalar ut medel för driften. Praktiskt, men så otroligt dumt när det handlar om människors liv och hälsa.

Mer läsning

Annons