Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fort Europa måste falla

/
  • Flyktingbåt på Medelhavet - i dag världens farligaste vattenväg för flyktingar

EU öppnar äntligen för att flyktingar ska kunna söka asyl på ambassader i sina hemländer.

Annons

Dagens system - som i regel kräver att man först tar sig in i EU för att alls kunna söka asyl - driver människor på flykt över Medelhavet där tusentals drunknar. Röda Korset har, med rätta, kallat det för en dödsfälla.

I dag är över 50 miljoner människor på flykt från sina hem enligt FN:s flyktingorgan UNHCR. Så många har de inte varit sedan andra världskrigets slut. Många söker fristad i Europa, trots att lagliga och säkra vägar hit är näst intill obefintliga. När landgränsen bevakas hårt, blir vägen över Medelhavet mångas enda alternativ. Där drunknade över 3400 flyktingar under 2014 enligt beräkningar från UNHCR. Amnesty International kallar Medelhavet för världens farligaste vattenväg för flyktingar. Världens farligaste vattenväg, för världens mest utsatta människor.

Räddningsinsatserna räcker inte till. Enligt den internationella redareorganisationen ICS fick handelsfartyg förra året rycka in över 600 gånger för att rädda människor undan vågorna då riktiga räddningsbåtar saknats. Italien har avvecklat sina insatser på Medelhavet och menar att det är EU:s ansvar att rädda flyktingar.

EU:s inhumana behandling av flyktingar och de dramatiskt ökande dödssiffrorna på Medelhavet drar en svart skugga över unionen. Man kan anta att det är därför EU-kommissionen i dagarna öppnade för att flyktingar ska kunna söka asyl i EU från ambassader i sina hemländer. I dag måste man först ta sig hit, vilket bidrar till att tvinga människor att ta sig över Medelhavet. Förslaget är en del av EU:s nya migrationspaket och har länge stått högt upp på hjälp- och flyktingorganisationers kravlista.

I veckan lanserade regeringen flera förslag för hur flyktingar med anhöriga enklare och snabbare ska kunna ta sig in på svensk arbetsmarknad. Som en del av lanseringen släpptes en debattartikel där bland annat flyktingars väg till Europa nämns. Regeringen vill i EU arbeta för fler lagliga flyktvägar, bland annat genom att kräva mottagande av fler så kallade kvotflyktingar, det vill säga de människor som FN gett flyktingstatus. Många av förslagen är bra, men inget nämns i artikeln om asylansökningar på ambassader. Även Socialdemokraterna har nämligen tidigare motsatt sig ett sådant system, men det borde vara hög tid att omvärdera den synen.

Fort Europa - det vill säga EU:s stängda och strängt bevakade gränser - borde betraktas som ett av EU:s brutalaste misslyckanden. Sverige har också ett ansvar i att situationen på Medelhavet har eskalerat. Vill man nu på allvar stå upp för den internationella solidariteten borde flyktingfrågan stå högst upp på regeringens prioriteringslista i EU.

Mer läsning

Annons