Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förtroendebranschen

/

En 24-åring grips av polisen i Göteborg och dör till följd av gripandet. Men ingen är ansvarig. I alla fall inte i juridisk mening.

Annons

Åklagaren Bo Lindgren lade i somras ner förundersökningen i fallet med den 24-åriga mannen eftersom han ansåg att polisens inte agerat i strid med lag. Sedan gjorde Ekot en granskning av utredningen, som visade att samtliga inblandade poliser inte ens hade hörts i fallet. Därför har åklagarmyndigheten nu beslutat att utredningen skall återupptas. Ett nödvändigt besked, oavsett vilket resultatet av den fortsatta utredningen blir.

Vårt företroende för polisen är en förutsättning för ett fungerande samhälle. Men tyvärr har förtroendet för polisen sjunkit under de senaste åren. 2002 uppgav hela 73 procent av oss att vi hade ett starkt förtroende för polisen. 2008 hade siffran sjunkit till 58 procent. Det är en trend som måste brytas.

I går presenterades en undersökning gjord av Polisförbundet som visar att var fjärde polis nästan aldrig talar om etik på jobbet. Enligt Polisförbundet har etiksamtalen fått allt mindre utrymme inom polisen. Det är duger inte när det handlar om en organisation där etiken villkorslöst måste prägla yrkesutövningen. Att kvinnomisshandel är det vanligaste brottet som begås av polismän utanför tjänst, som DN rapporterade i går, är inte heller besked vi vill ha.

Varje nyhet som får oss att tvivla på polisväsendet är en nyhet för mycket. Vi måste kunna lita på polisen. Vi måste kunna lita på att övergrepp inte begås, att misstagen i yrkesutövningen är få, att vi blir oklanderligt bemötta den dagen vi kommer i kontakt med polisen. Vi måste kunna vara säkra på att den som jobbar som polis lever som han eller hon lär och att polisuniformen inte utgör immunitet från rättsliga påföljder.

Förtroende är ett dyrbart kapital som lätt går förlorat. Det måste förvaltas väl. Inte minst av polisen, eftersom ett förlorat förtroende för polisen riskerar innebära ett sämre fungerande samhälle.

Mer läsning

Annons