Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framtiden är redan här, S

/

Förra veckan hade jag förmånen att få prata om Socialdemokratins framtid med föreningen Unga Socialdemokrater i Gävle.

Annons

Ett fantastiskt möte, med många kloka tankar om samhället och Socialdemokratin. Ett möte som avslutades med besked till mötesdeltagarna om att nästa träff, skulle vara en stadsvandring där man promenerar sig igenom frågan om stadsplanering genom att titta på olika delar av Gävle. En briljant mötesform, i all sin enkelhet.

Unga S i Gävle, är ett väldigt bra exempel på vad som är Socialdemokraternas framtid. Politik som något lustfyllt, i stället för kravfyllt. Mötesformer som gör det lätt att engagera sig, i stället för svårt.

Socialdemokraterna har så väldigt många människor i sin närhet som inget hellre vill än bära partiet framåt. Och som också gör det runt om i landet.

Socialdemokraterna centralt pratar också gärna om förändring och om partiet som ett framtidsparti. Men har man verkligen förändrats? Det har hänt enormt mycket positivt på relativt kort tid inom arbetarrörelsen. Men har det hänt så mycket centralt?

LOs nyvunna självförtroende och allt starkare röst i samhällsdebatten har blivit till något av en idépolitisk motor inom arbetarrörelsen. SSU är en progressiv rörelse nu, i stället för en lillgammal duktighetsexpert. Nya opinionsinitiativ på vänsterkanten har dykt upp, som Alliansfritt Sverige, numera Skiftet, och Politism. Arbetarrörelsen, är på många sätt åter i rörelse, efter att under väldigt lång tid, varit i det närmsta stillastående.

Men just givet hur mycket som faktiskt hänt under de senaste fem åren inom arbetarrörelsen i stort, blir också Socialdemokratins egen brist på radikala framsteg än mer synlig. När SSU, må hända något klumpigt paketerat givet att kritik och aprilskämt slogs samman, kritiserade Socialdemokraterna den första april, uppfattades kritiken mot partiet som ett aprilskämt. Det kan naturligtvis avfärdas som ett missförstånd. Men partiledningens reaktion, väcker också ovillkorligen frågan om hur mycket partiet egentligen förändrats. För det framstår som väldigt märkligt att så pass tydlig och relevant kritik, rörande bland annat organisationsstruktur, kan uppfattas som ett skämt på partihögkvarteret på Sveavägen 68.

Unga S i Gävle och den Socialdemokratiska företagarföreningen i Gävle är bara två av många exempel på hur det Socialdemokratiska partiet förändrat sitt arbete, lokalt.

Men på toppen, verkar tyvärr väldigt mycket vara precis som det alltid har varit. Något som antyder det motsatta, kan inte skönjas.

Det är synd.

Inte minst eftersom den ansträngning som skulle krävas av Socialdemokraterna för att bli till det där framtidspartiet man så gärna vill vara, inte handlar om särskilt mycket mer än att lyssna på sina egna medlemmar.

Mer läsning

Annons