Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från Ian till Jimmie på 20 år

Annons

Inför valet 1991 hade Socialdemokraterna regerat i tre mandatperioder. Partiet var tilltufsat av svåra beslut 1988 till 1991: om strejkstopp, skattereform, EG-ansökan, krispaket.

Opinionssiffrorna för det parti som sedan 1932 haft ett snitt på 45 procent i valresultat dalade efter valet 1988. Hösten 1990 nåddes 30 procent.

Den borgerliga oppositionen noterade vid den tiden 60 procent, om man räknade in Kristdemokraterna som var utanför riksdagen. Borgarna såg ut att ha regeringsmakten efter valet 1991 som i en liten ask.

Då dök Bert Karlsson och Ian Wachtmeister upp med nybildade partiet Ny Demokrati. I SVTs Svar Direkt och på DN-debatt presenterades detta parti runt 1 december 1990.

När instituten började mäta fick partiet oväntat högt stöd. I mars 1991 noterade det tio procent. I slutet av april uppmätte Sifo stödet för statsminister Ingvar Carlssons S-parti till bara 28,7 procent. Temo (nu Synovate) mätte 26,5.

Men det var inte borgarna som vann terräng utan Ian och Bert. De vann före detta valskolkare, S-väljare och även moderater.

Från 1 maj spurtade dock Carlssons S och nådde 37,7 i valresultat, sämsta sedan 1928. Men de borgare som ”vann” valet fick inte majoritet. De fick 46,7 procent och 171 mandat.

Ny Demokrati, med 6,7 procent och 24 mandat, kunde inta en vågmästarroll. Partiet utnyttjade dock inte den fullt ut. Wachtmeister såg till att Bildt blev statsminister.

I nästan ett år gick det bra för Bildtregeringen. Men när den ekonomiska krisen blev akut hösten 1992 var Ny Demokrati för bräckligt som underlag för krävande beslut. En krisuppgörelse träffades då mellan Bildtregeringen och S. I februari 1994 avgick Wachtmeister som ledare för Ny Demokrati. Partiet vittrade sönder.

Ny Demokrati klassades som högerpopulistiskt och främlingsfientligt. Partiets riksdagsinträde innebar en mandatperiods minoritetsregerande för borgarna.

På samma sätt är det för borgarna nu. De minoritetsregerar med stöd från Sverigedemokraterna, ett parti som också klassas som främlingsfientligt.

Det är ett bräckligt stöd för dagens regering eftersom Jimmie Åkessons parti inte har sagt att det är ett stödparti. Det sa VPK att de var då S-minoritetsregeringar stödde sig på VPK på 70- och 80-talen. Och 1998 till 2006 hade minoritetsregerande S ett framförhandlat stöd från V och MP.

Reinfeldts regering har 173 mandat, Sverigedemokraterna 19 efter ett avhopp. Situationen är som efter valet 1991.

Robert Sundberg

Mer läsning

Annons