Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frankrike får kritik - och Sverige?

Annons

Den europeiska högern, inkluderande de svenska moderaterna, kunde tänka sig en försiktig formulering, utan utpekande. En vag skrivning om romernas rättigheter och unionens ansvar, kunde räcka.

Att kritisera Frankrike och president Sarkozy var att gå för långt. Den franska rasismen, och den franska regeringens ohöljda populism, är ju en aning pinsam. Men att sparka ut romerna, med 300 euro som färdkost, är och bör förbli en intern fransk angelägenhet, resonerar denna höger.

Sarkozy slåss för sin politiska framtid och då är alla medel tillåtna. Den europeiska högern är djupt förstående.

Och Reinfeldts ideologiska och politiska vänner instämde, en allmän deklaration om allas lika värde, om än devalverat för vissa folkgrupper, var fullt tillräckligt. Och vem är nästa att pekas ut? Italien som driver en lika oanständig och brutal politik mot flyktingar och invandrare? Grekland, med sin haltande ekonomi som alibi för att sätta flyktingar i interneringsläger?

De östeuropeiska länder, EU-medlemmar, som systematisk förföljer och diskriminerar romer och andra minoriteter?

Sverige, med en minister som tolkar EU-rätten efter eget huvud och sedan kör ut EU-medborgare som tigger och stör ministerns, och statsministerns, sinne för ordning, reda och ärlighet? Svåra frågor.

Cecilia Malmström, en liberal som tar liberalismen på större allvar än Folkpartiet liberalerna, drev igenom resolutionen i parlamentet. Från Bryssel kan hon säga det som andra liberaler, och moderater, inte förmår; ”Sverige har en del självrannsakan att göra”. Försiktigt, men målen tydliga.

Mer läsning

Annons