Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fria ord

/
  • Nederlag för det fria ordet . Anna Politkovskaja var journalist och människorättskämpe. För två och ett halvt år sedan mördades hon utanför sitt hem i Moskva. Ännu är ingen dömd.

Annons

I går föll domen i rättegången mot de tre män som stått åtalade för mordet på den ryska journalisten Anna Politkovskaja vid tidningen Novaja Gazeta. Samtliga åtalade frikändes på grund av bristande bevisning. Vilket utgör ännu ett nederlag för det fria ordet i Ryssland.

Få journalister har det mod och den styrka Politikovskaja hade. Genom hennes böcker och journalistiska arbete blev kunskapen om Putins totalitära Ryssland och kriget i Tjetjenien vida sprid. Hennes resor till Tjetjenien och rapporter från ett anonymt och bortglömt krig blev hennes kanske största bidrag till mänskligheten. En enda kvinnas arbete som skulle visa sig vara så provocerande att det kom att leda till hennes död.

Två och ett halvt år har nu gått sedan mordet på Politkovskaja och ännu har alltså ingen dömts för ett mord som inte bara är en människas död utan även handlar om det fria ordet och dess överlevnad i ett Ryssland fyllt av redan rädda.

Mordet på Anna Politkovskaja upprörde en hel värld. Men två och ett halvt år är oceaner av tid i vårt medvetande och när en röst tystnat glömmer vi snabbt. Tid är därför mördarnas bäste vän eftersom den riskerar leda till ett avtagande engagemang.

Gårdagens dom innebär att det nu inte råder större klarhet i vem som mördade Anna Politkovskaja än det gjorde dagen hon sköts till döds utanför sitt hem i Moskva. Varför hon mördades är däremot sedan länge klarlagt. Att besitta en vass penna är inte något man ägnar sig ostraffad åt i ett land som Ryssland.

För att inte andra röster ska tystna och tystas krävs att Anna Politkovskajas mördare ställs inför rätta och döms. Något Ryssland måste tvingas till av omvärlden. I det fall landet självt inte förmår eller önskar bringa klarhet i fallet Politkovskaja.

Mer läsning

Annons