Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friheten och integriteten är terrorismens andra offer

/
  • Terrorismen har redan vunnit sin första delseger genom bland annat förslaget om hemlig dataavläsning.

Annons

Stefan Löfven höll under torsdagen presskonferens. En presskonferens under vilken han bland annat förkunnade att vi i Sverige varit naiva.

Att lagstiftningen i vissa delar varit otillräcklig för att försvåra terrorbrott, är dock inte samma sak som att vi varit naiva. Och hur naiva har våra politiker egentligen varit? Redan 2005 föreslog en statlig utredning att Sverige skulle instifta en lag som tillåter hemlig dataavläsning. Det är 10 år sedan.

Så sent som förra året sade Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg att hemlig dataavläsning utgör ett "oerhört ingripande tvångsmedel". Det är det också. Det var också därför en rad remissinstanser, däribland advokatsamfundet riktade skarp kritik mot förslaget som lades fram 2005. Nu ska det alltså införas, föreslår regeringen.

Hemlig dataavläsning, där bland annat samtala via Skype, som är krypterade, kommer kunna avlyssnas och datatrafik följas genom att såkallade trojaner planteras in, är en typ av åtgärder som riskerar vår frihet på nätet och vår integritet. Mot detta ställs möjligheten för myndigheter att bekämpa brottslighet.

Ifråga om vår tilltro till statens omdöme ifråga om avlyssning och överskottsinformation, får medborgarna inte vara naiva. Information om oss missbrukas redan. Med jämna mellanrum åtalas exempelvis sjukvårdspersonal för att läsa journaler de inte har rätt att läsa. Att vår integritet är något som måste bevakas och värnas av oss medborgare, visar vidare bland annat Skånepolisens romregister och Säpos åsiktsregistrering som pågick ända fram till 1998. Sverige är trots allt ett samhälle där det under en period räckte med en prenumeration på Proletären för att bli registrerad av Säpo.

Så sent som 2013 vill Säpo vidare ha direktåtkomst till så kallad metadata från operatörer. Vad man ville var att brottsbekämpande myndigheter själva skulle kunna hämta uppgifter man ansåg sig behöva för att lösa och förhindra brott. Metadata är information om vilka nummer vi ringt och smsat, när vi gjort det, vem vi skickat mejl till och var vi befunnit oss när vi gjort allt detta. Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden, sade i sin tur att de inte skulle ha möjlighet att granska varje sådant ärende.

Människor är tyvärr felbara, så även myndighetspersoner. I oktober i år gjorde Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden ett uttalande rörande ett fall där Säpo anses ha inhämtat information felaktigt. Skälet till detta enligt Säpo? Den mänskliga faktorn.

Vår frihet och integritet, är värd att försvara. Och den är på intet vis ohotad, ens utan de förslag regeringen nu lägger.

Tyvärr är vi nu dock alltså på väg mot en lagstiftning som riskerar inskränka vår frihet och begå våld på vår integritet.

Vi måste fortsätta leva våra liv som vanligt sade Stefan Löfven. Att leva sina liv som vanligt, innebär 2015 bland annat att Skypea. Dessa delar av våra liv och vardag vill nu regeringen dock alltså ge myndigheter möjlighet att övervaka.

Därmed har terrorismen redan vunnit en viktig delseger i Sverige.

Mer läsning

Annons