Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gåtfullt boende

Annons

Fredrik Reinfeldt är ofta gåtfull och svårtolkad, han håller distans också i meningsbyggnaderna.

Väderrapporter står som symboler för dagspolitiken; stormen har bedarrat, molnen drar iväg. Hans finansminister tolkar väder och skriver ut recept för lugnare vatten, i väntan på islossning.

Sibirienvintrar hotar, men om vi alla gnetar på blir det snart vår igen. Eller åtminstone töväder. Politiken, förklarar Anders Borg, varierar som årstiderna.

När Reinfeldt beskriver verkligheten på bostadsmarknaden i Stockholms innerstad hopar sig molnen; hyresrätter fungerar inte. Men marknadshyror är inte lösningen. Absolut inte. Och bygga nytt ställer till fler problem än de löser. Ingen vill att det byggs här, bara där. De unga som inte tror honom kan fråga sina föräldrar vilka partier de röstar på.

Reinfeldt är här mer än gåtfull, och mer svårtolkad.

Hyresrätter, säger Reinfeldt, säljs svart i stället för att öppna för social rörlighet. Det hänger på jobben. Och lönerna ökar i hela Stockholmsområdet. Den som bor i hyresrätt håller hårt i kontraktet, men säljer till högstbjudande.

Det skiktade boende som uppstår, med svindlande dyra bostadsrätter i innerstan och hyresrätter i förorterna, är därför inte mycket att göra något åt. Hyresrätter fungerar inte, säger Reinfeldt. Här är han tydlig. Segregation en naturlag. Molnigt, men klart.

Men den enda möjliga lösningen är att bygga fler hyresrätter. Det skulle, på sikt, trycka tillbaka bostadsbristen och göra det möjligt för fler att hyra sin lägenhet, också i Stockholm. Efterfrågan stiger, men tillgången begränsad. Och från Reinfeldt bara nya gåtor.

Mer läsning

Annons