Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle kommun måste sluta sponsra Brynäs elitverksamhet

Annons

Ibland avslöjar sig människor helt utan att ens tänka på det. Som när Johan Stark i en intervju förkunnar att Brynäs intäkter blev lägre än budgeterat och man därför måste slimma organisationen.

Brynäs hade räknat med att skriva kontrakt med ytterligare två huvudpartners till klubben under förra året. Huvudpartners som även de skulle ha gått in i projektet "En bra start".

Så här säger Johan Stark i en intervju i Arbetarbladet:

"Jag tror det fanns en övertro till att det skulle fyllas på med huvudpartners, eftersom vi hade lyckats få tre redan. Men det här är oerhört stora avtal, som dessutom spänner över lång tid och mycket stora pengar – och de ordnar man inte på kort tid."

Stark fortsätter, rörande Region Gävleborg som skrotade sina planer på att gå in som huvudpartner i "En bra start":

"Där vände opinionen. Arbetarbladet gjorde granskningen av En bra start, och det var inget fel på granskningen. Men all turbulens det blev gjorde till slut att det inte blev något avtal med Region Gävleborg."

De tre huvudpartners Johan Stark talar om är Gävle kommun, Länsförsäkringar och Bauer. Vad Johan Stark säger, när han talar om de uteblivna "En bra start"-pengarna som skäl till klubbens dåliga ekonomi, är att Brynäs ser pengar avsedda för "En bra start" som en del av elitverksamheten. Det vill säga, pengar avsedda för barn, skattepengar dessutom, ses i klubben som pengar att lägga på att avancera i SHL-tabellen. Faktum är att Johan Stark inte över huvud taget pratar om de uteblivna intäkterna som en förlust för "En bra start" i intervjun. Han pratar bara om det som uteblivna intäkter för Brynäs.

Att Region Gävleborg över huvud taget övervägde att sponsra Brynäs elitverksamhet med skattemedel är förkastligt. Att man till sist tog sitt förnuft till fånga och valde att avstå är därför inget som skall applåderas. Allt annat hade trots allt varit skandal. Och är det något Region Gävleborg inte behöver mer av, så är det just skandaler. Region Gävleborg klarar inte ens av sin kärnverksamhet, 4,5 miljoner kronor skall exempelvis sparas på ambulansen. Att i ett sådant läge ens överväga att gå in och sponsra en elitklubb med 4 miljoner kronor per år i minst tre år, visar på vilket enormt dåligt omdöme som finns inom Region Gävleborgs organisation och bland landstingspolitikerna.

"Under kommande verksamhetsår kommer vi att ha en personalstyrka som stämmer bättre med de intäkter vi har", säger Johan Stark vidare i intervjun i Arbetarbladet. Så nu skall personal sparkas. Dock ej de tre individer som arbetar med "En bra start". Vilket borde vara så självklart att det inte ens behöver nämnas, eftersom det är vad Gävle kommun, Länsförsäkringar och Bauer har gått in med pengar för att stötta.

Vad Johan Stark säger i nämnda intervju är alltså i klartext att pengar avsedda för "En bra start" räknats in som intäkter i elitverksamheten. Trots att klubben gjort ett stort nummer av att pengarna minsann inte alls finansierar elitverksamheten. Johan Stark och Brynäs hade räknat med att knyta två nya huvudpartners till projektet, men så blev det alltså inte. Och då måste klubben göra sig av med personal. Tydligare än så kan det inte sägas.

Bara i sportens värld är det rimligt att räkna in sponsoravtal på 8 miljoner man inte har i en budget och sedan, när man inte lyckas få in sponsorerna, klassas det hela i media som en "miljonsmäll", trots att det inte alls är vad det handlar om. Brynäs gjorde en felaktig budgetering, där man räknade in intäkter på 8 miljoner, från huvudpartners man inte lyckades få. Ifråga om redovisning gäller försiktighetsprincipen. Vilket dock tycks vara ett okänt begrepp för Brynäs.

Intervjun i Arbetarbladet med Johan Stark är synnerligen klargörande. Varför Gävle kommun ska sponsra elithockey, inte minst givet att det nuvarande styret i kommunen från start motsatt sig Gävles engagemang i "En bra start", och kallat det för just sponsring av elithockey, är obegripligt. Det nya borgerliga styret har haft en mycket sund inställning till "En bra start". Nu har man möjlighet att göra något åt ett avtal som aldrig borde ha undertecknats av kommunen.

Att häva avtalet i den del som handlar om "En bra start", på 2,5 miljoner, är inte omöjligt. I den rapport som författad av Advokatbyrån Åberg & Co rörande avtalet med Brynäs konstaterar rapportförfattaren att rättsläget är oklart. Moderaterna är inte främmande för att genom domstolsprocess bedöma giltigheten i beslut och bringa klarhet när rättsläget är oklart. Det gjorde man rörande beslutet om att Gävle skall bli fristad. Att pröva kommunens avtal med Brynäs genom att häva det i den del som handlar om "En bra start", är långt mer motiverat än att driva frågan om fristad i domstol. Och har Brynäs någon skam i kroppen, det handlar ju trots allt om pengar avsatta av kommunen för att ge barn en bra start, låter man kommunen säga upp avtalet utan juridiskt och ekonomiskt krångel.

Avslutningsvis; frågan om skattemedlen till Brynäs, handlar inte om Brynäs är bra eller dåligt. Brynäs är viktigt för Gävle, få torde vara av någon annan åsikt än just detta. Men att vara en del av civilsamhället, att vara en positiv samhällskraft, borde inte vara en fråga om skattemedel. Det borde vara en självklarhet. Det är det trots allt för så många andra, som ställer upp helt gratis eller mot mycket blygsam ersättning, för att göra samhället bättre.

Sverige är mitt uppe i ett flyktingmottagande, där den svenska idrottsrörelsen är en viktig aktör i det integrationsarbete som ligger framför oss. Ett integrationsarbete fotbollen för övrigt redan klivit fram i, helt utan kommunala skattemiljoner, i exempelvis Gysinge.

Det borde finnas bättre sätt för kommunen att ge barn en bra start i livet, och i Sverige, än genom att sponsra elithockey.

Mer läsning

Annons