Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle som testballong

/
  • Sverigedemokraterna har röstat med Alliansen i fyra av fem omröstningar i omvårdnadsnämnden i Gävle. På bilden Sverigedemokraternas kommunalråd i opposition, Richard Carlsson.

Sverigedemokraterna är ett borgerligt parti. Det framgår tydligt av Arbetarbladets granskning av partiets agerande i Gävle kommunfullmäktige.

Annons

Främst visas det i den mest ideologiska nämnden av dem alla: omvårdnadsnämnden. I fyra av fem omröstningar har SD röstat med alliansen. Tillsammans har de fem borgerliga partierna bland annat drivit igenom att utreda införande av LOV, lagen om valfrihetssystem, inom flera av omvårdnads verksamheter.

Men enligt SD:s kommunalråd i opposition, Richard Carlsson, har partiet ingen medveten strategi för hur de röstar. "Normalt tittar vi på ärende för ärende och vad som stämmer bäst med vår egen politik", säger han till Arbetarbladets reporter. Det kan konstateras att den egna politiken alltså främst stämmer med den borgerliga agendan.

Dessutom framgår det av en artikel i Dagens industri att Gävle fått agera testballong för Moderaterna. Går det att regera trots att det egna blocket är mindre än det rödgröna blocket, om stöd fås från Sverigedemokraterna? Gävle är en perfekt experimentverkstad, då mandatfördelningen och partisamarbeten i kommunfullmäktige är en spegel av rikspolitiken.

Ett cyniskt spel är alltså vad som verkar gälla i Gävle kommun den närmaste tiden. De som drabbas av denna experimentverkstad är Gävleborna.

På riksplan syntes Sverigedemokraternas stöd för de borgerliga de senaste mandatperioderna än mer tydligt. Dagens nyheter kunde inför valet förra året berätta att Sverigedemokraterna röstat med Alliansregeringen i nio av tio omröstningar. Det handlade bland annat om omröstningar där partiet röstat nej till rätt till heltid, nej till reglering av visstidsanställningar, nej till meddelarfrihet för anställda inom privata välfärdsbolag men ja och åter ja till jobbskatteavdrag efter jobbskatteavdrag.

I den nuvarande situationen, när vi sitter med en rödgrön regering, har Sverigedemokraterna i allt högre grad lagt sina röster på den sittande regeringen. Vetandes att var gång de inte röstar med regeringen innebär det kaos i riksdagen. Ett parti som gång efter annan skapar kaos tappar snabbt sin trovärdighet.

Partiet utmålar sig som ett arbetareparti, som ett parti som står på de svagas sida mot makten. Men i dag tillhör partiet själva makten och för en politik som står kapitalet nära och sätter utsatta grupper mot varandra.

Den som tittar igenom Sverigedemokraternas politiska program kan enkelt spåra den ideologiska hemvisten. Partiet vill bland annat göra det obligatoriskt för kommunerna att införa vårdnadsbidrag, återinföra sambeskattningen, kraftigt skärpa straffen, satsa på kärnkraft, motverka vindsnurror samt öka vapenexporten. Detta utöver de så välkända förslagen om att stoppa invandringen och i stället "hjälpa flyktingar på hemmaplan".

Vad påminner ovanstående om? Ett arbetareparti? Ett progressivt miljöparti? Ett parti för jämställdhet och jämlikhet? Nja, inte så särdeles mycket, eller hur? Sverigedemokraterna är ett toppstyrt, antifeministiskt, konservativt, antifackligt, borgerligt, rasistiskt parti.

Detta gäller såväl i Gävle som på riksplan.

LÄS ÄVEN: Det enda valet är samarbete

LÄS ÄVEN: När rasisterna tog över fullmäktige

LÄS ÄVEN: DÖ en fråga för Gävle

Mer läsning

Annons