Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ge det grekiska folket en framtid

/
  • Nejsidan i den grekiska folkomröstningen vann. På banderollen står det

Grekerna har sagt sitt. Vi bör också säga vårt. Åtstramningarna har nått sin gräns. Det får vara nog nu.

Annons

Det handlar egentligen om enkel matematik. Att dra ned på offentliga investeringar i kristid är kontraproduktivt. Det leder till en negativ spiral av allt sämre ekonomi.

Staten har ett ansvar att se till att efterfrågan inte sjunker under kristid. I lågkonjunktur måste det offentliga gå in med investeringar, bygga vägar, bostäder, öka barnbidrag och så vidare. Allt för att hålla den ekonomiska bollen i rullning, tills nästa högkonjunktur kommer.

Det här vet ekonomerna, det här vet de flesta politiker. Men ändå har Europa valt en annan väg.

Vad som har hänt under de senaste åren är precis tvärtom, inte bara i Grekland, utan runt om i Europa. Det är högerekonomisk ideologi som har fått styra, vilket har lett till att ekonomin inte repar sig, utan bara blir sämre.

Ändå fortsätter EU att kräva av Grekland allt mer nedskärningar, allt fler privatiseringar, folket ska betala krisen. En skuld som bara växer och växer. Samtidigt lider det grekiska folket. Antalet självmord har ökat med 35 procent sedan krisen inleddes, barnfattigdomen har under samma tid ökat till den grad att 40 procent av barnen lever i familjer som betraktas som fattiga.

Är detta sunt på något sätt?

Europas höga politiker och ekonomer måste inse att det handlar om liv. Om människor. Vi kan inte offra Greklands barn för en politisk ideologi som borrar huvudet i sanden och ser åtstramning som det enda svaret på alla problem. Värt att fundera kring är den franske ekonomen Pikettys påminnelse om att Storbritannien, Tyskland och Frankrike alla har befunnit sig i liknande situation som dagens Grekland. Men då med det bokslut att en stor del av både Tysklands och Frankrikes skulder avskrevs efter andra världskriget. Historielöshet är reformfientligt, och i vissa fall farligt.

Att det grekiska folket sade nej till ytterligare åtstramning är inte svårt att förstå. Det måste vara nog nu.

Vi vet alla att Greklands problem i dag till viss del beror på årtionden av fifflande med den grekiska statistiken. Men det beror även på en utbredd korruption och motvilja mot att betala skatt. Därför gav den nya vänsterregeringen hopp. Det krävs reformering av den grekiska statsapparaten, samhället måste hålla ihop. Människor måste tro på sambandet mellan skatt och välfärd.

Hade Grekland haft kvar sin drachme hade situationen varit en annan. Då hade landet haft helt andra möjligheter att använda finanspolitiken för att ställa om. Det är lätt att sucka lite uppgivet så här 12 år efter den svenska euroomröstningen. Alla argument för nejsidan har så tydligt infriats.

För befolkningen i Grekland handlar det dock inte om vem som kan utbrista "Vad var det vi sa?", det handlar om deras liv.

Långivarna måste ge det grekiska folket möjlighet till en framtid. Ytterligare åtstramningar är inte svaret.

Mer läsning

Annons