Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gefle seniorservice – och konsten att gräva guld i hemtjänsten

Det som nu kommer fram om ett av alla hemtjänstföretag i Gävle, Gefle seniorservice, om biståndsbeslut som hamnat på Facebook, om anställda som känner sig utnyttjade av företaget, om bristen på avtalsenliga villkor, handlar i botten om ett gravt systemfel.

Annons

David Frost är ägare till hemtjänstföretaget Gefle seniorservice.

Gefle seniorservice är ett företag som hyllats av arbetsgivareföreningar och ekonomipress. Det handlar om ett företag som ökat sin tillväxt år efter år. Så då måste väl allt vara i sin ordning, eller?

Vi kan väl konstatera att det beror på vilka ideologiska glasögon vi bär.

Anledningen till att Gefle seniorservice, likväl som många andra företag inom välfärdssektorn, de senaste åren gått som raketer i tillväxtligan beror på att vi flyttat verksamheterna från det offentliga till det privata. Desto fler "kunder" desto större tillväxt. Det är fortfarande samma kassa, vår gemensamma, som bekostar hemtjänsten, men ägarnas huvudsakliga syfte med verksamheten är inte att säkerställa de äldres behov, utan att göra vinst. För att det ska bli någon vinst av verksamheten, som inte får kosta mer än när verksamheten utförs av det offentliga, krävs viss uppfinningsrikedom av de privata entreprenörerna. Oftast handlar det om att spara på personalkostnader.

Så är också fallet i fråga om Gefle seniorservice.

Sådant som kollektivavtal rationaliseras bort. Det heltidsbeslut som Gävle kommun klubbat kan helt bortses från, då företaget, även då det bekostas av kommunala medel, inte är att betrakta som kommunalt. Arbetstiderna kan det trollas lite med, så kostnaderna kan skruvas åt än mer.

Det här med kollektivavtal är ett kapitel för sig när det handlar om de nya företagen inom välfärdssektorn, Gefle seniorservice inräknat. Visserligen har Gefle Seniorservice AB ett kollektivavtal, men där finns inga anställda och ingen verksamhet. Personalen är i stället anställd i systerföretaget Nedre Norrlands Servicepartner och det företaget saknar avtal. Fram tills nu, vad det verkar. När Arbetarbladet intervjuar Kommunals lokala representant framkommer det att fack och arbetsgivare enats om att kollektivavtal ska gälla från och med 1 juli i år. Det innebär att de anställda får avtalsenliga löner, ob-tillägg och tjänstepension. Grattis till de anställda alltså, om det nu blir verklighet.

Men upplägget med ett skenkolletivavtal är ett upplägg vi känner igen från andra företag inom välfärdsbranschen, till exempel bemanningsbolaget Orange, som hyr ut sjuksköterskor från Östeuropa, till bland annat Gävle kommun.

I förra veckan drev den politiska majoriteten i Gävle igenom att valfrihetsmodellen inom hemtjänsten ska permanentas. De rödgröna har krävt att de privata hemtjänstföretagen ska omfattas av kollektivavtal, något som den borgerliga alliansen och Sverigedemokraterna röstade ned. Och det är ju förståeligt att de gjorde, då det blir så mycket lättare för de privata hemtjänstföretagen att göra vinst utan krångliga företeelser som kollektivavtal.

Ett mindre privat företag har det också betydligt lättare än vad en koloss som en kommun, eller ett stort bolag har, att slå ifrån sig ännu krångligare företeelser som bindande lagar och regler. Sådant som journalhanteringsregler, sådant som handlar om "kundernas" integritet.

Gefle Dagblad kunde i helgen avslöja hur det i en Facebook-grupp administrerad av Gefle seniorservice postats biståndsbeslut med namn på "kunder" personnummer, adresser, telefonnummer till anhöriga med mera. Det här är en enorm skandal. Inget som går att vifta bort.

Om den politiska majoriteten i Gävle kommun på allvar värnar såväl brukarna som de anställda inom äldreomsorgen måste de göra halt. Gå oppositionen till mötet och backa bandet. De privata hemtjänstföretagen måste genomgå en grundlig översyn. Valfrihetssystemet ses över.

I dag har valfrihet blivit synonymt med oseriositet. Det var väl ändå inte det som var tanken?

LÄS ÄVEN: När Gävle kommun gjorde Orange till det nya svarta

LÄS ÄVEN: Valfrihet för vem?

LÄS ÄVEN: Gävle som testballong

Mer läsning

Annons