Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glöm inte Bradley

/
  • Frige Bradley. Runt om i USA sker demonstrationer mot Pentagons behandling av menige Bradley Manning. 23-åringen som misstänks vara läckan inom den amerikanska militären som vidarebefordrat hundratusentals dokument till Wikileaks.
  • I isoleringscell. 23-årige Bradley Manning från Oklahoma sitter sedan tio månader tillbaka fängslad, misstänkt för att vara läckan inom den amerikanska militären som vidarebefordrat hundratusentals dokument till Wikileaks.

Annons

I tio månader har Bradley Manning suttit fängslad i en isoleringscell i Virginia. Hans brott? Han misstänks ha läckt dokument och filmsnuttar från den amerikanska militären till organisationen Wikileaks.

För ungefär ett år sedan, i april 2010, publicerade Wikileaks en filmsekvens som visar hur amerikanska soldater i en helikopter skjuter ihjäl civila på en gata i Bagdad. Det är en fruktansvärd film som har fått namnet ”Collateral murder video”.

Elva obeväpnade människor dödades i attacken. Filmen visar hur de amerikanska soldaterna skämtar om de människor de just skjutit ihjäl. Några veckor efter publiceringen greps Bradley Manning i Kuwait, misstänkt för att ”bistått fienden”. Sedan dess har han suttit fängslad.

Han tvingas sova utan kläder och vistas i cellen 23 timmar om dygnet och han tvingas ha hand- och fotfängsel under alla besök.

Manning har i dag suttit tio månader utan rättegång. Den bevisning som finns mot honom är en mejlkonversation. I denna lättar aliaset Bradass87 (som antas vara Manning), sitt hjärta för en före detta journalist. Han skriver att han sett ”otroliga saker, hemska saker (…) som hör hemma i offentligheten och inte i någon server som förvaras i ett mörkt rum i Washington DC.” Bradass87 berättar vidare hur han har smugglat ut hemlig information från militären i en Lady Gaga-skiva och därefter förmedlat informationen vidare. Pentagon misstänker att informationen innehåller ”Collateral murder” samt flera hundra tusen sidor av hemligstämplat material från den amerikanska militären.

”Collateral murder” är en viktig film som fått världen att ifrågasätta kriget. De hundratusentals dokumenten från den amerikanska militären är otroligt viktiga dokument. De har fått världen att ifrågasätta den högsta makten.

Dokumentärerna om Wikileaks och Julian Assange avlöser varandra. Senast på torsdagskvällen visade SVT en alldeles färsk dokumentär. (Denna gång handlade det om hur Assange kunde få hela världen att ifrågasätta den svenska trovärdigheten.)

Och ja, själva tanken med Wikileaks är en våt dröm för alla som vurmar för offentlighetsprincipen. Men, Wikileaks är endast en publiceringskanal. Inget annat. Samtidigt som Julian Assange och hans Wikileaks har uppnått stjärnstatus sitter den riktige hjälten i en isoleringscell i Virginia. Bradley Manning, 23 år från Oklahoma, riskerar upp till 52 års fängelse. Vi som säger att vi står upp för offentlighetsprincipen är skyldiga att göra vad vi kan för att han får en rättvis behandling. Vi är skyldiga att inte glömma Bradley.

Mer läsning

Annons