Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Goda råd från Sahlin

Annons

Yasser Arafat blickade, från ett retuscherade porträtt, ner över Mona Sahlin och kongressdelegaterna, de flesta åldrade och med minnen av motstånd som sträcker sig en mansålder tillbaka.

Kampen för ett självständigt och fritt Palestina då som nu, fast oddsen har inte blivit så mycket bättre sedan Fatahs förra kongress, för 20 år sedan.

Sahlin krävde i sitt tal föryngring och några tydliga steg mot demokrati, kanske i riktning mot en palestinsk folkrörelse. En vacker tanke, grundad på den svenska socialdemokratins historia, brett förankrad i djupa folkliga lager.

En svårighet tonar dock upp sig för den palestinska rörelsen, flera hundra delegater sitter insprärrade i Gaza, förbjudna att resa till Betlehem och kongressen. Hamas håller gränsen stängd från sin sida, på den andra står israelerna på vakt, vakande över vilka som passerar in och ut.

Den palestinska splittringen, som kostat tiotals döda, kastar skuggor över kongressen. Sahlin manade till samtal och försoning, utan enighet är en förhandlingslösning, och tanken på två stater bredvid varandra, utsiktslös.

Men Fatah svårt skadat av eviga misslyckanden och Hamas breda folkliga förankring.

En militant politik mot ockupanten därför ett alternativ när förhandlingar och samtal inte givit något tillbaka, mer än förtryck och en regering i Jerusalem som totalt nonchalerar världsamfundet och palestinierna. Den väpnade kampen kan återupptas om inte Obama lyckas pressa fram nya samtal.

En vitalisering av ett fredligt motstånd kan komplettera, och förankras brett. Vilken rörelse som i dag har det starkaste folkliga stödet är uppenbart; Hamas skulle enkelt vinna ett val i dag.

Men Sahlin tror på ökat stöd om Fatah föryngras och fler kvinnor släpps in i rörelsens centrum. Det är möjligt, men Sahlin borde också samtala med Hamas. Det får väl bli på nästa resa till Mellanöstern.

Mer läsning

Annons