Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Göm er inte bakom "jargong"

/
  • Arbetsmiljöverket riktar skarp kritik mot en kommunal verksamhet i Hofors. Detta då det framkommit att en ung man som arbetade där under förra sommaren dagligen kränktes av sina arbetskamrater. Han tvingades bland annat till att sitta i en låda under flera timmar.

"Det är bara en jargong vi har, rå men hjärtlig", så brukar det heta. Så brukar mobbing och kränkningar viftas bort, bortförklaras. Av vuxna människor. Det är skamligt.

Annons

Ett tydligt sådant här exempel har aktualiserats i dagarna då det blev offentligt att Arbetsmiljöverket riktar skarp kritik mot en kommunal verksamhet i Hofors. Detta då det framkommit att en ung man som arbetade där under förra sommaren dagligen kränktes av sina arbetskamrater. Han tvingades bland annat till att sitta i en låda under flera timmar, ibland vid flera tillfällen dagligen. Det här hade kunnat fortsätta utan åtgärd, om inte mannen vid ett av tillfällen skadades fysiskt när han lyftes ned i lådan. Då polisanmälde den unge mannens pappa händelsen och Arbetsmiljöverket blev inkopplat.

Förklaringen arbetskollegorna hade till kränkningarna var: "Det råder en tuff jargong på arbetsplatsen".

Verksamhetschefens förklaring lyder: "Det är enbart grabbar där, och de munhugger med varandra".

Det här är såväl helt fruktansvärt som typiskt. Och väldigt vanligt. Inom idrottsrörelsen finns samma tendenser. I hockeyomklädningsrummen får nioåriga pojkar höra att de är flickor om de gråter över en missad passning eller elaka motspelare. Mobbing uppmuntras och trakasserier slätas över. Fast det kallas såklart inte mobbing eller trakasserier, det kallas "en rå, men hjärtlig jargong". Så lär sig våra söner att det är så här vuxna beter sig. Det är så här idiotiska normer befästs. Vi som är vuxna måste vara större än så här. Vi kan bättre. Vi får inte gömma oss bakom ord som "jargong".

Det som hände den unge mannen i Hofors var ingen "jargong", det var kränkningar, mobbing, misshandel. Det är de orden vi måste använda oss av.

Nu har Hofors kommun gett besked till Arbetsmiljöverket att de vidtagit åtgärder för att det som skedde vid den kommunala verksamheten inte ska kunna ske igen. Men ansvaret ligger på oss alla. Vi måste se mobbing, kränkningar och misshandel för vad det är. Våga säga ifrån. Våga stå upp för varandra. Det handlar om oss.

Mer läsning

Annons