Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Göran Greider: SD och Akademien i samma sjunkande båt!

Göran Greider: SD och Akademien i samma sjunkande båt!

Annons

Svenska Akademien faller just nu som en sten i anseende - och Sverigedemokraterna backar i opinionen. Det är tragikomiskt att man kan sammanföra dessa två oförenliga storheter i en och samma mening men sådant är just nu läget.

Det är fullkomligt otroliga uppgifter som framkommit kring den så kallade ”kulturprofilen”. År efter år har han trakasserat kvinnor och kommit undan med det. Han har drivit en mycket finlitterär ”klubb” i Stockholm – jag har alltid betraktat den som det finkulturella etablissemangets mörka hjärta - och för det fått pengar från den akademi där han har personliga förbindelser med ledamöterna. Två kollapser således: Ekonomisk vänskapskorruption kombinerat med en tystnadskultur kring sexuella övergrepp.

År efter år har han trakasserat kvinnor och kommit undan med det. Han har drivit en mycket finlitterär ”klubb” i Stockholm – jag har alltid betraktat den som det finkulturella etablissemangets mörka hjärta - och för det fått pengar från den akademi där han har personliga förbindelser med ledamöterna. Två kollapser således: Ekonomisk vänskapskorruption kombinerat med en tystnadskultur kring sexuella övergrepp.

Han har mottagit en kunglig medalj av kulturministern efter att ha rekommenderats av en akademiledamot och trots att kritik och misstankar fanns på departementet. På torsdagskvällen höll Akademiens ständige sekreterare Sara Danius en presskonferens där sanslösa uppgifter framkom: Denne kulturprofil ska till och med ha trakasserat döttrar till akademins ledamöter.

STOCKHOLM 20171123Akademiens ständige sekretare står i en sjunkande båt.

Kultursverige skakas. Den ärevördiga akademin faller i status. Själv gläder jag mig i alla fall åt just det: Akademien har i många år haft sjukligt mycket makt i svenskt kulturliv. Ledamöterna sitter på makten över en lång rad priser och stipendier. Ingen insyn har funnits i verksamheten. Ledamöterna är valda på livstid. Själva den feodala institutionen Svenska Akademien speglar en gammal konstnärsmyt där konstnären höjs högt över samhället och görs onåbar för kritik.

Nu brakar det där samman. Jag hoppas att Akademien berövas makten över många av de stipendier och priser man hanterar. Stadgarna bör skrivas om. Idealet vore att ledamöter valdes in på låt oss säga tio års tid men inte mer.

Och så har vi Sverigedemokraterna. På fredagsförmiddagen slår jag på TV:n för att höra gruppledaren Mattias Karlsson tala. Han säger bland annat att SD måste bli en ”läkande kraft i ett polariserat svenskt samhälle”. Att han säger något sådant tyder på en tilltagande brist på verklighetsförankring: SD är ju den polariserande kraften framför alla andra i svensk politik i kraft av sin främlingsfientliga agenda och sitt ursprung i Vit maktmiljö.

Mattias Karlsson ägnade också en del av talet till att tillbakavisa alla profetior om att partiet börjat backa i opinionen. Bry er inte om det, uppmanade han delegaterna. Vi har hört olyckskorparna förut.

Det lät ansträngt. Jag tror att det finns en tilltagande panik inom partiet. Ända sedan november 2015, när svensk migrationspolitik stramades åt, har jag varit övertygad om att partiet förr eller senare kommer att falla tillbaka i opinionen. Och SD har stagnerat. Till och med backat i mätningarna. Det är inte otänkbart att SD efter nästa val hamnar under 2014 års resultat.

Ända sedan november 2015, när svensk migrationspolitik stramades åt, har jag varit övertygad om att partiet förr eller senare kommer att falla tillbaka i opinionen. Och SD har stagnerat. Till och med backat i mätningarna. Det är inte otänkbart att SD efter nästa val hamnar under 2014 års resultat.

Det paradoxala i att i ett och samma andetag skriva om SD och Svenska akademin är ju detta: Ett upphöjt kulturetablissemang krackelerar, samtidigt som det etablissemangskritiska partiet nummer ett börjar krisa. Men Svenska akademien krisar nu tack vare en uppflammande feministisk offensiv – det är uppenbarligen den radikala kritiken av etablissemanget som ger resultat, inte den högerpopulistiska.

NORRKÖPING 20171124Mattias Karlsson borde vara orolig.

När man lyssnar på SD:s landsdagar är det också övertydligt att partiets etablissemangskritik praktiskt taget aldrig riktar sig mot de ekonomiska eliterna. Det är möjligt att jag har missat något, men jag kan inte påminna mig om att några SD-röster varit särskilt ilskna ens på Leif Östling. SD:s ilska mot ”dom däruppe” riktar sig aldrig mot den ekonomiska makten – lika litet som den riktar sig mot den patriarkala makten.

Det är feminismen som får eliter att falla just nu. Och här är rådet till de socialdemokrater som vill se SD krympa ännu mer: Var feminister – och var också socialister och rikta hårdare kritik också mot den ekonomiska makten i klassamhället.

Det är feminismen som får eliter att falla just nu. Och här är rådet till de socialdemokrater som vill se SD krympa ännu mer: Var feminister – och var också socialister och rikta hårdare kritik också mot den ekonomiska makten i klassamhället.

Mer läsning

Annons