Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Greider: De rika kommunerna måste sluta gnälla och ta sitt ansvar för flyktingmottagandet!

/

Annons

Det är ändå bra beklämmande att höra politiska representanter från stora och rika kommuner gnälla så högljutt över att också dessa, enligt den nya anvisningslagen, från och med nu måste börja ta emot asylsökande. Nackas starke man, moderaten Mats Gerdau, var tidigt ute och klagade över att den egna kommunen inte har några bostäder. I radion kunde man på måndagen höra en kristdemokratisk kommunpolitiker från Jönköping hänge sig åt samma gnäll. Kommunen anvisas nu nämligen 260 personer som fått asyl och väntar på kommunplacering. Jönköpings kommun har - 130 000 innevånare.

Människor som bor i kommuner som Norberg eller Södertälje måste rimligen skratta högt och rått när de hör hur denne Jönköpingspolitiker vrider sig inför den stora utmaningen i form av 260 flyktingar.

På landets asylboenden väntar tusentals människor som beviljats uppehållstillstånd på att få bosätta sig någonstans. Att det kan ske är helt avgörande för hur integrationen lyckas de närmaste åren. Många av dem som väntar kommer att på egen hand leta upp ett boende och ofta blir det då, vilket är naturligt, på de orter där de redan har släkt och vänner. Resultatet blir svår trångboddhet och på sikt tunga sociala problem, inte minst för skolbarnen. Ska den jätteutmaning som väntar detta land lyckas måste de kommuner som har god ekonomi och som tidigare knappt tagit emot några flyktingar alls ställa upp och lösa de åtaganden riksdag och regering nu gett dem.

Ingen har sagt att det är lätt. Bostadspolitiken har egentligen stått stilla sedan nittiotalet, då den sociala bostadspolitiken avvecklades. Omvandlingen av hyresrätter till bostadsrätter har, i synnerhet i borgerligt styrda kommuner, gått så långt att nästan inga hyreslägenheter finns kvar. Samtidig har efterfrågan på prefabricerade modulhus ökat snabbt och det gör det naturligtvis svårare att snabbt beställa sådana. Privatiseringen av bostadsfrågan har på några årtionden gjort det svenska samhället mycket mer oflexibelt än tidigare.

Men kommuner som Nacka, Danderyd eller Jönköping måste helt enkelt ta sitt ansvar. Tillfälliga bostäder får ordnas medan bostadsbyggen sätts igång. Flera av de rikaste svenska kommunerna har vant sig vid att under senare år ta emot stora bidrag i form av skattesubventioner för de många innevånare som utnyttjar Rut och Rot-bidragen. ”Danderyd slog rekord i rut, rot och ränteavdrag 2015. En genomsnittlig familj kan få skattelättnader på drygt 7 300 kronor i månaden.” konstaterade tidningen dagens ETC den 1/2 i år. Det är dags att betala tillbaka lite!

Samtidigt tätnar flyktingkrisen på europeisk nivå. Land efter land stänger gränserna. Idén om att jämlikt fördela flyktingmottagandet över EU tycks försvagas för var dag som går. Fruktansvärda scener utspelar sig denna vårvinter i Grekland. Ändå vet vi att om Europaunionen, med sina 507 miljoner innevånare, någorlunda rättvist fördelade flyktingströmmen, så skulle problemen kunna lösas ganska hyggligt.

Men det skulle onekligen se illa ut om denna fördelningsprincip inte ens går att genomföra inom Sveriges gränser. Att inte gnällspikarna till kommunalråd skäms för att klaga så högljutt är tyvärr ett tecken på att denna fördelningsfråga ännu inte hävdas med ordentlig kraft från rikspolitiker och från den svenska opinionen.

Mer läsning

Annons