Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Härliga vinster!

Annons

Maud Olofsson önskar sig fler framgångsrika och innovativa entreprenörer, en längtan hon delar med Mona Sahlin. Vår tids hjältar, sammanfattade Sahlin en gång.

Regeringen instämmer och har, hittills, satsat mer än 1 miljard på en helt ny sorts entreprenörskap; att samla ihop så många fas 3-are som möjligt och låta dom syssla med ingenting.

5 000 i månaden för varje person som kan lockas in i något meningslöst, en lysande idé och som bäddade för fantastiska vinster och härliga affärer.

Samma svindlande nivåer nåddes blixtrande snabbt för de entreprenörer som startade företag för ”jobbcoachning”. Också det gav härliga vinster, med minsta möjliga ansträngning.

Vem kunde ens ana att det gick att gör sig en hacka på att lära ut konsten att formulera ett cv, eller skriva ut regler för hur de jobbsökande bör uppträda och vara klädda den dagen, om de har tur, de ställs inför en möjlig arbetsgivare?

Miljarder flödade ur statskassan och rätt ner i djupaste fickor; en framgångssaga för regeringen och de som förvandlade självklarheter till business. Och det blev många nya coachjobb.

Fas 3 lockar också med lätta vinster. 1 miljard har redan betalats ut för de 37 000 olyckliga som befinner sig i den yttersta kretsen. Men bilder av stickande, syende och allmänt uttråkade blev till sist för mycket för regeringen; de ”oseriösa” entreprenörerna ska nu kontrolleras hårdare.

Men det är regeringen som gör det möjligt för lycksökare att bygga förmögenheter på frikostiga bidrag, för ingenting.

Men hellre privata vinster än anständiga villkor för det svagaste. Det är så den ideologiskt förblindade regeringen resonerar.

Mer läsning

Annons