Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

HBTQ-hatet är en global farsot

Annons

IS har tagit på sig dådet i Orlando, där en ensam terrorist gick in på gayklubben Pure och mördade 49 och skadade 53 människor, uppger amerikanska medier. Gärningsmannen skall före dådet ha svurit sin trohet till IS, men det betyder inte med säkerhet att gärningsmannen haft kontakt med IS före terrorattacken.

Enligt uppgifter i amerikanska medier finns i nuläget inga säkra indikationer på att gärningsmannen vare sig tränats eller tagit emot instruktioner av IS före dådet eller på annat sätt haft direkt kontakt med terroristorganisationen. Under måndagens presskonferens meddelade dock FBI att man i nuläget undersöker individer som kan ha kopplingar till dådet.

IS har börjat uppmuntra ensamvargsdåd rapporterar New York Times. Det vill säga dåd där gärningsmannen på eget initiativ och utan föregående kontakt med IS begår terroristdåd i IS namn. Mot ensamvargar som begår terrorattentat efter självradikalisering kan ett samhälle svårligen skydda sig. Det gör det också till en stridsmetod lika brutal som effektiv när den anammas och uppmuntras av terroristgrupper. Mot sådana brott hjälper inte ökad dataövervakning, om vi inte är beredda att acceptera att även helt vanliga, oskyldiga medborgares aktiviteter på nätet följs och analyseras av myndigheter.

Självradikalisering är i sin tur ett allvarligt hot mot vår säkerhet. Den sker i det tysta. Oavsett om det handlar om islamism eller högerextremism. Den sker framför datorskärmar och på nätforum. Den uppmuntras genom propaganda, genom hatet och desinformationen som sprids på nätet, en metod som används av såväl IS som den svenska högerextrema och rasistiska grupperingar.

Terroristen i Orlando hade varit under FBIs övervakning och vid två tillfällen utretts av FBI uppger tidningen New York Times. Detta efter att i samtal med kollegor fällt kommentarer som 2013 ledde till misstankar om terroristkopplingar. Året efter blev gärningsmannen åter föremål för FBIs intresse efter misstankar om kopplingar till en självmordsbombare i Syrien med amerikanskt medborgarskap. I båda fallen avskrevs misstankarna eftersom man inte kunde finna några bevis för samröre med terrorister. Samme man har nu dödat 50 människor och skadat 53 på en gayklubb i Orlando. Vilket också visar på svårigheterna att bekämpa terrorism av den här typen.

I USA har helgens terrordåd åter aktualiserat frågan om landets vapenlagstiftning. Med rätta. Enligt uppgifter i amerikanska medier skall terroristen veckan före dådet helt lagligt ha köpt vapen. USAs förhållande till vapen är ur ett europeiskt perspektiv oförsvarbart, men rätten att bära vapen finns inskriven i landets konstitution och försvaras aggressivt av en i landet mycket stark vapenlobby.

Värdekonservativa rörelser, oavsett om det handlar om religiösa grupper eller högerextremister sätt heterosexualiteten i centrum och fördömer homosexualitet. Men föraktet för HBTQ-personer finns även i vår vardag. Orlando påminner oss om vikten av att vara vaksamma på hatet och fördomarna som finns även i Sverige.

Fördömandet av homosexualitet och HBTQ-personer är en global företeelse. Det existerar i kommentarer på skolgården och i bögskämt i svenska trädgårdar under grillkvällar och det existerar i extremistgrupper av såväl religiös som politisk karaktär.

49 mördade och 53 skadade. Så kontroversiell är fortfarande kärleken mellan människor av samma kön.

Mer läsning

Annons