Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjälp kommunen!

/
  • Kommunernas budgetar ställdes på ända när krisen kom galopperande. Flera kommuner har varslat lärare om uppsägning. Nu krävs hjälp från regeringen, anser ledarskribenten Robert Sundberg.

Konjunkturerna går i böljande vågor med fem till sju år i varje period med hög- och lågkonjunktur. Kommunerna har kunnat parera dessa svängningar. Men den lågkonjunktur vi gått in i nu slog till snabbare än någon gång tidigare.

Annons

Kommunerna börjar sitt arbete med budgeten på våren.

I oktober beslutas nästa års budget. Alla kommuners budgetar är dock inaktuella nu. På fem månader har ju 100 000 anställda varslats om uppsägning i Sverige. Arbetslösheten stiger.

Kommunerna är pressade vad gäller både intäkter och kostnader. Intäkterna minskar när fler får en a-kassa som är lägre än deras tidigare lön och får a-kassa under kortare tid än förr. Kostnaderna ökar och det gäller särskilt socialbidragen.

Sedan tidigare har staten lagt fler uppgifter på kommunerna utan att fullt ut sända med de pengar som behövs för att leva upp till målen för uppgifterna. Ett exempel är lärarna, som kommunaliserades från att tidigare varit statligt anställda.

Dagens Eko hade i går nyheten att två tredjedelar av kommunerna inte har den ekonomiska beredskap som behövs för att möta de ökningar i utgifter för socialbidrag som följer av krisen och arbetslösheten. Och de kommuner som planerat för en ökning har inte planerat för en så stor ökning som det nu blir.

När kommunerna slog fast sina budgetar visste de inte om konjunkturfallet.

Kommuner får dessutom inte gå med underskott, vilket staten kan göra. Kommunerna kan därför inte parera minskade intäkter och ökade kostnader. Flera kommuner har varslat lärare om uppsägning, men frågan är om de då kan nå upp till det statligt fastslagna målen för skolan.

Kommunerna kan även höja kommunalskatten, men de avvaktar med det. Många av de kommuner som är mest pressade hör till de som har högst kommunalskatt.

Detta för att de är små i invånarantal, har hög andel vårdkrävande gamla och låg andel förvärvsarbetande med ofta låg snittinkomst.

Regeringen måste ändra sig och ge extrapengar till kommunerna!

Mer läsning

Annons