Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högern kraftsamlar

/
  • Sverigedemokraterna är ett parti som andra, enligt näringslivet.

Annons

Dagens Industri har granskat näringslivets band till Sverigedemokraterna och konstaterar att bland annat Svenskt Näringsliv flitigt uppvaktar partiet. När näringslivets smutsiga byk dragits fram av Dagens Industris journalister blir kommentaren från Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne ”Vi behandlar Sverigedemokraterna som vi behandlar alla andra partier”.

Och det är precis det som är problemet.

Ingen är dock särskilt förvånad. Det svenska näringslivet har på senare tid varit mer upprört när det tas ställning mot förtryck, än över förtrycket. För inte så länge sedan tog man exempelvis strid för att det svenska Saudiavtalet, ett militärt samarbetsavtal med en diktatur, inte skulle sägas upp. Det kunde ju trots allt hota svenska arbetstillfällen sade man. Vad näringslivsrepresentanterna dock var mer bekymrade över än arbetstillfällen, var dock de egna vinsterna.

I förhållande till ekonomisk vinst, väger mänskliga rättigheter lätt.

Samtidigt som det inom företagsvärlden pratas vitt och brett om hur viktigt det är med corporate social responsability, CSR, tycker den svenska näringslivsgräddan uppenbarligen inte att det ingår i detta med CSR att hålla sig för god för att flirta med Sverigedemokraterna och därmed legitimera rasismen i Sverige.

Men det finns också undantag. När Dagens Industri intervjuar Marcus Storch, tidigare bland annat vd för AGA och styrelseledamot i NCC, blottläggs en annan sida av näringslivet. Enligt Storch är hans åsikter dock tyvärr i minoritet inom det svenska näringslivet.

När Dagens Industri ställer frågan om huruvida man kan hålla fast vid att SD inte är välkomna om partiet får 20 procent i väljarstöd blir svaret följande:

"Ja, det är inte procentsatsen som avgör. Det är partiets värderingar som avgör."

Det är så självklart, att behandla ett parti som alla andra endast baserat på väljarstöd, innebär att så skulle ske även med ett rent nazistiska parti.

Storch skräder inte orden, Carola Lemne kallar han för svag i samma intervju, givet hennes förhållningssätt till Sverigedemokraterna. Partierna uppmanar han till ansvarstagande. Ett ansvarstagande som Storch anser skulle marginalisera Sverigedemokraterna. Och till skillnad från många andra, har inte Storch glömt historien och den tyskvänlighet som fanns inom den svenska högern under andra världskriget.

Dagens Industri är viktig journalistisk granskning som ger medborgarna insyn och kunskap och därmed också makt att agera.

Under föregående mandatperiod röstade Sverigedemokraterna med de borgerliga partierna i majoriteten av alla fall, och nu ser Sverigedemokraternas stöd för den borgerliga politiken ut att öka. Företagens lobbying och lobbyistfirman Kreabs arbete har gett resultat. På en rad områden har Sverigedemokraterna förflyttat sig ytterligare höger ut, som i fråga om exempelvis vinsterna i välfärden. Ett område Kreab varit särskilt pådrivande inom eftersom Kreabs grundare Peje Emilsson är en av Sveriges verkligt framgångsrika skatteentreprenörer, som i, ägare av verksamheter inom bland annat skola och vård, vars vinster genereras av skattekronor.

Så här ser det alltså ut. Lobbyister och näringsliv frotterar sig med Sverigedemokrater och pokulerar med partiet om hur det egentligen skall förhålla sig till frågor som detta med vinsterna i välfärden. Sverigedemokraternas röster i riksdagen är till salu. Och näringslivet är köparna.

Parallellt med näringslivet arbete med att normalisera Sverigedemokraterna, ser vi samma process på borgerliga ledarsidor, där Svenska Dagbladet, Göteborgsposten, Dagens Industri och Expressen går i bräschen för en normförskjutning som gör Sverigedemokraterna till en tänkbar borgerlig samarbetspartner.

Vad vi ser just nu är en utveckling där etablerade aktörer bygger en grund för allianspartierna att samarbeta med Sverigedemokraterna.

Det betyder också att alla de som motsätter sig denna utveckling, måste mobilisera sig.

Mer läsning

Annons