Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högern utslagen?

Annons

 

 

SD marscherar in i riksdagen och tar plats till höger om högeralliansen, Jimmie Åkesson och hans dilettanta enfrågearmé blickar ut över salen; här skall fosterlandet pånyttfödas, folkhemmet restaureras och Kungssången ljuda vackert.

Med fem procent av rösterna, upptecknade i södra Sverige, tänker Åkesson skapa ett nytt rike, särskilt för de lågutbildade skaror av missnöjda eller arbetslösa unga män som skänkt honom sina röster.

Bara ett problem, än så länge. Den förenade högern, där Åkesson tar plats, förlorar valet om tio månader. SCB:s stora undersökning, den enda som går att ta på allvar, visar en klar ledning för de rödgröna och en smärtsam tillbakagång för Moderaterna.

Partiet tappar nästan fyra procent och då är inte skadorna efter de senaste veckornas förfärliga schabbel och arrogans inräknade. Men sorteringspolitiken har ändå varit tillräcklig för att sänka partiet. Det hjälper inte att Fredrik Reinfeldt ställs upp med Obama, leder EU och reser runt i världen.

Partiets ledande kadrer har skyfflat ner tiotusentals kronor i egna fickor när sjuka, arbetslösa och pensionärer pekats ut som bördor och bidragsberoende. Klyftorn ökar, medvetet. Det märks och ger resultat.

Förhastade beslut tas tillbaka när konsekvenserna blinkar mot döende, svårt sjuka och arbetslösa. En hållningslöshet, med ideologisk bas i den traditionella högerpolitik som alltid blickat ner mot främmande, kanske skrämmande skaror av arbetets folk.

SCB mäter upp en anständig siffra för socialdemokratin, trots att partiet är suddigt, vagt och famlande. Partiledaren ges välkommet tillfälle för återhämtning och skärpning av argumenten. Men har hon upptäckt att motståndaren är utslagen?

Miljöpartiet når snart tio procent och vänstern, som har märkligt svårt att nå ut, ligger fast kring fem. Och redan nu har det nästan halverade centerpartiet och Jan Björklunds högerliberaler siktat in sig; varning för kommunister i en vänsterregering. Det kan bli ett nytt kosackval.

 

 

Mer läsning

Annons