Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högskolan i Gävle är klasskamp

/
  • Istället för ökade anslag och fler platser, som den rödgröna regeringen föreslog minskar anslagen. Resultatet för Högskolan i Gävle blir en minskning av 400 platser under 2015.

Hur säkerställer vi billig arbetskraft? Jo genom att vidmakthålla en hög arbetslöshet. Och genom att befästa klasskillnader.

Annons

Ett enkelt recept är att göra det svårt och krångligt för arbetarklassens barn att studera. Sverige har lyckats ganska bra i arbetet med att skapa en likvärdig skola där alla, även arbetarbarn, ska få möjlighet att studera vidare. Men så kom backlashen: borgerligheten kom till makten.

Skämt åsido, det är inte bara borgerliga regeringar som har skurit i den högre utbildningen, även socialdemokratiska regeringar har hyvlat och hackat den i perioder. Men det som den borgerliga regeringen gjorde sig skyldiga till var att dra ned på den högre utbildningen samtidigt som Sverige har massarbetslöshet.

Att bygga ut den regionala högre utbildningen var en medveten politik från socialdemokratin i syfte att utjämna livschanser. Ett annat ord är klasskamp. För högutbildades barn tenderar att studera vidare. Arbetares barn tenderar att bli arbetare. Högutbildade tenderar att bosätta sig i storstäderna. Kvar på landsbygden blir arbetarna, och deras barn. När arbetslösheten slår till i ett samhälle drabbar det i betydligt högre grad arbetarna än vad de drabbar högutbildade tjänstemän. Den politiker som vill bryta detta arbetar för en utbyggd högre utbildning i hela landet, särskilt på orter där utbildningsnivån är låg, som i Gävleborgs län.

Den budget som riksdagen röstade igenom i december var en borgerlig budget. Det märks. Inte minst på anslagen till den högre utbildningen. Inte minst på anslagen till en regional högskola som Högskolan i Gävle.

Istället för ökade anslag och fler platser, som den rödgröna regeringen föreslog minskar anslagen. Resultatet för Högskolan i Gävle blir en minskning av 400 platser under 2015.

För den som vill säkerställa billig arbetskraft, vidmakthålla en hög arbetslöshet och befästa klasskillnader är det här en mycket bra utveckling. För den som tror på jämlikhet och utjämnandet av livschanser är det en utveckling åt helt fel håll. Utbildning ger makt. Högskolan i Gävle är klasskamp.

Mer läsning

Annons