Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Homosocialitet kostar

Kreditupplysningsföretaget UC har gjort en undersökning av 25 583 företag under tidsperioden januari 2008 till januari 2009. En undersökning som visar att det här med mysigt homosociala styrelser är en riskfaktor.

Annons

För bland de företag som gått i konkurs är de med endast män i styrelserummet i klar majoritet. Bland företag med homosociala styrelserum var konkursgraden 0,78 procent. Bland företag med kvinnor i styrelsen 0,55 procent.

Smart företagande handlar inte om homogenitet. Förvisso blir det onekligen trevligare stämning om alla är överens och delar varandras åsikter. Men ett företags överlevnad handlar inte om trevlig stämning och att alla skall vara överens.

Smart företagande handlar om att skapa en bredd som innebär att alla flanker täcks. Mångfald i perspektiv och åsikter sprider riskerna eftersom representanter med olika bakgrund också borgar för ett smart kollektiv med förmåga att täcka in fler eventualiteter än en homogen grupp förmår göra.

Samma erfarenheter och bakgrund skapar en värdegemenskap, som i sig utgör ett riskmoment i verksamheten. Ett riskmoment som riskerar bli mycket kostsamt.

Jämställdhet i styrelserummen handlar därför inte om rosa fluff. Det handlar om överlevnadsförmåga och om att skapa förutsättningar för soliditet i ett företag. Vilket nog faktiskt borde vara viktigare än att värna en gemytlig homosocialitet i de svenska styrelserummen.

Mer läsning

Annons