Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyckleriets ansikte

/
  • Såväl Miljöpartiets Åsa Romson som Socialdemokraternas Stefan Löfven kan nu tänka sig att fortsätta det militära samarbetet med Saudiarabien.

Hur mycket är svenska arbetstillfällen värda? Är de värdefullare än människoliv? Värdefullare än mänskliga rättigheter? Det självklara svaret är nej.

Annons

Om vi har arbetstillfällen i den ena vågskålen och mänskliga rättigheter i den andra, så måste vi alltid, alltid låta vågskålen med mänskliga rättigheter väga tyngst. Tyvärr är Sverige inget föredöme i den här frågan.

Sverige har under de senaste åren lyckats med bedriften att befinna sig i världstoppen i grenen vapenexport. Vi tjänar stora pengar, och har tillika skapat många arbetstillfällen, just på grund av vår export av vapen. Ett land vi har långt gånget samarbete med är Saudiarabien. Och här bör vi vara mycket tydliga, Saudiarabien är ingen demokrati, Saudiarabien är en diktatur. Samtidigt har regeringspartiet Socialdemokraterna under sin senaste kongress beslutat att ingen vapenexport får ske till diktaturer. Och det är det som gör att det blir krångligt för partiledningen. Hur komma runt detta kongressbeslut utan att tappa de inkomster och de arbetstillfällen som vapenexporten till Saudiarabien ger? Jo, om vi inte sätter epitetet diktatur på Saudiarabien, då försvinner problemet, hux flux.

Det här tillvägagångssättet har den sittande regeringen ärvt av den tidigare borgerliga regeringen. Oviljan att kalla en spade för en spade, eller i det här fallet: Saudiarabien för en diktatur, har smittat av sig. Såväl statsminister, tillika Socialdemokraternas partiledare, Stefan Löfven, som Miljöpartiets språkrör Åsa Romson har nu för tiden svårt att nämna ordet diktatur och Saudiarabien i en och samma mening. Att frågan är aktuell just nu beror på att ett nytt militärt samarbetsavtal ska förhandlas fram med Saudiarabien. Kritikerna vill avsluta samarbetet, men den rödgröna regeringen tvekar och ser fortsatta möjligheter i affärerna. Lite lustigt i det hela är att såväl socialdemokrater som miljöpartister kraftigt kritiserade den tidigare regeringen i hållningen till Saudiarabien, och anklagade borgerligheten för att bara bry sig om att hålla goda relationer med diktaturen för att säkerställa de goda affärerna med landet. Ett tillvägagångssätt det nu ser ut som att de rödgröna kopierar rakt av.

Så, vad är då Saudiarabien? Jo, det är ett land där en enda familj styr, en kungafamilj som styr sitt land med järnhand. Politiska partier och fackföreningar är förbjudna. Kvinnor står under manligt förmyndarskap, de får inte ha bankkonton utan makens tillåtelse eller vittna i domstol, de får endast resa i sällskap med en manlig släkting och det är förbjudet för kvinnor att köra bil. Dödsstraff tillämpas och som regel sker avrättningarna offentligt, i form av halshuggning för män och med arkebusering för kvinnor.

Det här är alltså ett land som Sverige har ett omfattande militärt samarbete med. Ett land vi säljer vapen till.

Är svenska arbetstillfällen och exportinkomster värdefullare än människoliv? Värdefullare än mänskliga rättigheter?

Vi måste vara så pass trygga i vår övertygelse om tron på mänskliga rättigheter att vi klarar av att säga nej. Vi har råd att säga nej till blodspengar.

Mer läsning

Annons