Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyllningen till Folke Bernadotte

/

Annons

Sverige har fått en ny tronarvinge. Uppståndelsen är stor och namnet Estelle har väckt debatt. Oavsett hur man ser på monarkin som statsskick så är födseln en stor händelse. Namnet är en spännande överraskning som är vackert men också har en intressant familjepolitisk historia.

Sveriges nuvarande kung Carl XVI Gustavs gudfar var greve Folke Bernadotte som utsågs till FN:s förste medlare i den arabiska – israeliska konflikten. Han dödades av judiska extremister 1948 i Jerusalem. Folke Bernadotte blev känd för sina stora insatser i Svenska Röda Korset och de berömda vita bussarna som 1945 bidrog till att över tjugo tusen människor och många judar fick komma till Sverige.

Folke Bernadotte giftes sig 1928 med amerikanskan Estelle Manville, dotter till en av USA:s då förmögnaste personer.

Jag hittade min bortglömda bok ”Döden i Jerusalem ” av Kati Marton. Det är en intressant bok om mordet på Folke Bernadotte. Marton själv amerikanska av ungersk-judisk börd beskriver fängslande med fakta i detalj vad som hände och om det politiska efterspelet av mordet. Mordet ledde inte till att någon straffades trots att man visste att det var den judiska Sternligan som planerat och utfört terrordådet. Marton beskriver hur Israel, USA och Sverige ville ha bort frågan om ansvaret för illdådet från den politiska dagordningen.

Det mest intressanta i boken är att enligt Marton, förbjuds kungen 1990 av den dåvarande socialdemokratiska regeringen att tydligt artikulera frågan om Folke Bernadotte vid det israeliska statsbesöket av president Chaim Herzog och avkräva en israelisk ursäkt. Samtidigt var Yitzhak Shamir premiärminister 1990 i Israel och den som ledde Sternligan vid tillfället för mordet på Folke Bernadotte.

Vi har haft svårt i Sverige att hedra våra hjältar. Raul Wallenbergs gärningar och försvinnande har vi inte kunnat hantera bra även om regeringen under året kommer uppmärksamma detta i Sverige och världen. Wallenbergs heroiska insatser som bland annat bidrog till att rädda många judar under andra världskriget.

Den nyfödda prinsessans namn Estelle kan ses som en hyllning till en av våra allra största svenskar som mördades i FN:s och mänsklighetens tjänst. Folke Bernadotte förtjänar större respekt än vad han fått. Idéerna om att göra en vitbok om historien kring Bernadotte kanske kan få ny näring nu när ett kungligt kärleksbarn har fötts med ett namn som väcker historien till liv med en politisk pil till oss alla.

Jag hoppas att det ska bidra till att fler får upp ögonen för Folke Bernadottes gärningar och vår egen historiska undfallenhet.

Aleksander Gabelic

Mer läsning

Annons