Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I rätt tid?

/

De röda och gröna vinkade farväl och reste till Göteborg. På perrongen lämnade de några dokument om framtiden; korta stolpar om vad som kan göras efter valsegern 2010. En viljeinriktning som sammanfattas: ”Vi investerar för framtiden”.

Annons

En spatiös opinionsundersökning ger råg i ryggen: Väljarna accepterar högre skatter om pengarna används till samhällsnytta som utbildning, offentliga investeringar och mer resurser till landsting och kommuner.
Slutsatserna ger sig själva; offensiv är bättre än regeringens tillbakablickande försvar för att göra så lite som möjligt.
Och inga invändningar är möjliga från den som ser rättvisa, jämlikhet, jobb, investeringar och miljö som avgörande frågor. Framtiden är möjlig, för den som vågar se framåt.
Där har Sahlin, Ohly och Eriksson/Wetterstrand formulerat en vision som lägger grunden till ett ganska stabilt regeringsprogram. Ett starkare samhälle tecknar sig som alternativ till krisens utglesning och nedmontering av skyddsnät och anständiga ersättningssystem. Regeringsmakten skall användas för allas bästa, inte för att bygga ut fåtalets privilegier och förmögenheter.
Där Reinfeldt lutar sig tillbaka med sitt ”ansvar” ser de röda och gröna möjligheter.
Det är nu, när krisen förlamar landet, arbetslösheten stiger mot svindlande 12 procent för vuxna och 25 procent för unga, hopplösheten sänker sig över nästan hela landet och uppgivenhet inför den globala krisen förvandlat Anders Borg till en enkel bokhållare, investeringar säkrar jobb och ger nya.
Det är nu järnvägar, kollektivtrafik och bostadsbyggande kan rustas upp och skapa nya möjligheter. Det är nu miljösatsningar måste göras för att skapa en grönare framtid.
Det är nu, inte sedan, som framtidens konturer tecknas för den som vågar skissa på alternativa möjligheter. Offentliga investeringar, för gemensam nytta, är en del av ett bättre liv i morgon, och det godare livet kan sträckas ut till nästa generation.
En regering som litar på sig själv och sina väljare står starkare än den höger som valt passivitet inför utslagning, hoten om förestående industriell anorexi och växande klassklyftor. Tvåtredjedelssamhället är högerns, den förenade vänstern söker lösningar som gynnar det större flertalet.
Om de röda och gröna förmår ge liv åt visionerna, och omvandla dem till reell och praktisk politik, skapas anständigare alternativ än högerregeringens ängsliga försiktighet; gör vi inget har vi i alla fall inte gjort några andra fel än att inte ha gjort något.

Mer läsning

Annons