Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Individen mot samhället

Den som försökt dansa med vårt samhälle vet att välfärdsstaten bär på brister. Vi får inte alltid den hjälp vi behöver när vi behöver den.

Annons

När resurserna är begränsade kan en plats på ett äldreboende, rätten till en personlig assistent och rätt vård oavsett om det handlar om fysisk eller psykisk vård bli till en strid där individen måste vara starkare än samhället för att vinna. Om detta är vittnesmålen i Sverige många. Precis som utredningarna om hur vi ska komma tillrätta med välfärdsstatens svek.

Anna Odell interagerade med en av alla de svenska institutioner som enskilda brottas med varje dag. I Anna Odells fall handlade det om psykvården. En av de svenska institutioner som på många håll får betyget underkänt. Hon simulerade ett sjukdomstillstånd som en del av ett examensarbete vid Konstfack. Allt var på låtsas. Den här gången.

Men i Sverige pågår kampen mellan individen och samhället varje dag. Desperata anhöriga till kvinnor med anorexi mot vården och psykiatrin, utmattade anhöriga till unga människor i behov av plats på korttidsboenden och permanentboenden mot kommunerna, människor i behov av assistans mot Försäkringskassan.

Lyckades Anna Odell inte med något annat så lyckades hon i alla fall belysa maktförhållandet mellan individen och samhället. Och skapa en debatt kring både konsten, de gemensamma resurserna och samhällsinstitutionen psykiatrin på både kultursidor, ledarsidor och vid köksborden. En i vissa delar vital debatt, men i andra delar tämligen begränsad och navelskådande sådan.

Hon lyckades väcka känslor i ett land där känsloläget ofta är tämligen svalt. Visst kan vi bli upprörda när psykiatrin misslyckas, när någon skickas hem som inte borde skickas hem och tar sitt liv. Men uppenbarligen blir vi långt mer utåtagerande upprörda när någon bara låtsas. Vilket på det hela taget framstår som tämligen märkligt.

Sedan var det ju det här med juridiken. Anna Odell bröt mot lagen. Om detta finns inte mycket att orda kring egentligen.

Eftersom vi lever i rättsstat blir det påföljder för den som bryter mot lagen. Och det är helt i sin ordning.

Men det är ifrågasättandet också.

Mer läsning

Annons