Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inför rökförbud på uteserveringar. Vi anpassar oss.

Annons

Luften i bingohallen var tät av rök. Ibland så tät att ögonen rann. När jag kom hem från jobbet stank mina kläder och mitt hår starkt av rök.

Det här var i början av 2000-talet och jag jobbade på bingon vid rådhuset i Gävle, en arbetsplats där många rökare samlades. Människor spelade bingo och rökte, timme ut och timme in.

Det var så det var, vi som jobbade kanske gnällde lite, men ingen protesterade mer än halvdant. Jag själv rökte också på den här tiden. Det var ett sätt att komma ifrån. Ett sätt att vara social, och ett sätt att koppla av.

Men arbetsmiljön för mig, och de övriga anställda på bingon var på den här tiden inte optimal. Det här ville fack och statsmakter förändra.

1 juni 2005 infördes det rökförbud på restauranger, där inkluderades bingohallarna. Restaurangnäringen hade innan förbudet infördes protesterat högljutt. Det skulle bli dödsstöten, inte minst på grund av att nu skulle ju restauranggästerna kunna känna lukten från övriga gästers pruttar och svett. När inte gästerna fick röka skulle de inte längre besöka restaurangerna. Restaurangnäringen skulle självdö.

Tiden går så fort, det som skedde för tio år sedan känns som en evighet sedan. Samtidigt är vi människor väldigt anpassningsbara. I dag känns en restaurang eller bingohall där rökning är tillåten ofräsch. Lika främmande skulle det kännas att sitta instängd i en bil där någon rökte ohämmat (något jag gissar att jag inte är ensam om att ha upplevt som barn).

Vi anpassar oss, och det går faktiskt ganska bra.

För en tid sedan presenterades Tobaksutredningens slutrapport, där föreslår utredaren att rökförbudet ska utvidgas, bland annat vid lekplatser, offentliga entréer, idrottsplatser – och uteserveringar.

Och nu hörs samma domedagstämning som då, 2005, när rökförbudet skulle införas inne på restaurangerna. Det utökade rökförbudet kommer att bli dödsstöten för restaurangerna, nu när inte gästerna kan sitta ute och röka. Och jag har viss förståelse för restaurangägarna, även om jag inte tror att människor kommer att sluta besöka restaurangerna på grund av ett utökat rökförbud. Varför mota bort en grupp av gästerna, rökarna? Vad gör det om det röks vid bordet intill? Jag svarar mig själv: Jo, det gör ju faktiskt en del. De människor som mår dåligt av tobaksrök blir ju de som blir bortmotade från uteserveringar och entréer i dag.

Det finns även en annan aspekt av det utvidgade rökförbudet i Tobaksutredningen, nämligen att "avnormalisera tobaksbruket". Om inte rökning exponeras i samma utsträckning som det gör i dag kommer allt fler att tycka att rökningen i sig är något främmande, något onormalt. Det här är en viktig aspekt att ta hänsyn till.

För vi vet att rökningen skadar. Runt 100 000 svenskar blir sjuka på grund av rökning varje år och 12 000 dör, allt till en samhällskostnad på 30 miljarder kronor. Är värdet av att sitta på en uteservering och röka värt det priset? Vi måste göra vad vi kan för att få ner rökningen. Inte bara för vår egen skull, utan för våra medmänniskor och våra barns skull.

I dag hör svenskarna till de folk som röker minst i världen. 2014 rökte tio procent av oss, det är en minskning med sex procentenheter om man jämför med 2004, året innan rökförbudet infördes. Enligt Folkhälsomyndigheten är rökförbudet en bidragande orsak till minskningen.

Vi är fantastiska varelser som har lätt att anpassa oss till nya förutsättningar. Om tio år kommer vi att skaka på huvudet och tycka att det var en konstig tid, då 2016, när vi trodde att rökförbud på uteserveringar skulle innebära slutet för våra utekvällar.

Mer läsning

Annons