Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget jäv om pirater

Annons

Hovrätten svepte undan anklagelserna om jäv i Pirate Bay-rättegången. Ett väntat beslut, lika väntat och förutsägbart som reaktionerna från piraterna; rättsröta stönar den nyvalde EU-parlamentarikern Christer Engström. På nätet, där piraterna kan räkna hem obrottsligt stöd, skrivs Sverige som bananrepublik.

Advokat Per E Samuelsson, som företräder den högerextreme Carl Lundström och ofta anlitad som juridisk expert i radio och tv, ligger en oktav lägre, han nöjer sig med ”mycket anmärkningsvärt beslut”.

Annars stod det klart redan från början att domaren Tomas Norström skulle gå fri från alla anklagelsr om jäv. Han hade bara, som flertalet domare, advokater och jurister av alla de slag, förkovrat sig och anslutit sig till kretsar där hans specialintressen diskuterades. En fråga om att lära sig mer, inte att gå några parters ärenden.

Men piraterna, som framhärdar i att de bara gör en god gärning, har inte mycket till övers för rättssamhället om det går emot teserna om att fildelning är en mänsklig rättighet.

När andra, de som får sina verk stulna och delade, kräver betalt för sitt arbete och sitt skapande, möts de av hånskratt. Den sortens arroganta rättslöshet, eller förakt går inte att försvara, även om det finns en del som talar för att nätet ska vara öppet, fritt och användarvänligt.

Men varje sådan diskussion förutsätter att den som tar del, eller kapar åt sig, betalar för sig. Den frågan måste få en lösning som är någorlunda acceptabel för alla.

Kanske tas ett steg på den vägen när hovrätten, som snart tar sig an frågan, fäller dom.

Mer läsning

Annons