Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget ont som inte har något gott med sig

/

Annons

Det tog ett halvår för (s) att övervinna besvikelsen över valförlusten. Att det dröjde så länge var naturligtvis inte bra. En bieffekt av höstens och vinterns vedermödor är likafullt värd att notera. Den är att idédebatten under de senaste sex månaderna har varit mer intensiv än den varit på flera decennier dessförinnan. Jag tänker framför allt på tre uttryck för detta.

För det första är det påfallande hur mycket bättre partiets idétidskrift Tiden har blivit. Den skånske riksdagsmannen Bo Bernhardsson – som för tjugo år sedan var tidningen Arbetets siste chefredaktör – har återgivit Hjalmar Brantings gamla stridsorgan dess klassiska ställning som forum för framåtsyftande principdebatt. Motsvarande finns att säga om Daniel Suhonens insats för att ge ungdomsförbundets tidskrift Tvärdrag högsta tänkbara politiska kvalitet.

För det andra är det påfallande hur Anne-Marie Lindgren med små resurser under det senaste halvåret har lyckats förvandla Arbetarrörelsens tankesmedja till en institution, som väcker stor respekt både inom och utom arbetarrörelsen.

Under adressen HYPERLINK "http://www.arbetarrorelsenstankesmedja.se" www.arbetarrorelsenstankesmedja.se redovisas i dag ett antal skrifter av Dan Andersson, Kajsa Borgnäs, Ingemar Lindberg, Martin Lindblom, Anne-Marie Lindgren, Anders Nilsson, Örjan Nyström, Lena Sommestad och Levi Svenningsson av imponerande kvalitet. De handlar alla om förutsättningarna för socialdemokratisk samhällsanalys och full sysselsättning.

Bland de allra senaste av dessa publikationer vill jag särskilt rekommendera Anne-Marie Lindgrens egen analys av den ekonomiska politiken och Dan Anderssons genomgång av partiets syn på vad staten är och bör vara i ett hundraårigt perspektiv.

En tredje sak, som är värd att lägga märke till, är det av Kajsa Borgnäs sammanhållna Arbetarrörelsens forskarnätverk, som beskrivs på www.forskarnatverket.wordpress.com Detta nätverk ordnade nu senast, den 6 maj, en konferens i Stockholm med mer än hundra deltagare från hela landet på temat ”Marknadens gränser och politikens villkor”.

Vi som var med fick där ta del av de mest hårresande fakta om hur idén om större ”valfrihet” inom den offentliga sektorn tjänar som inkörsport för att till det internationella finanskapitalet sälja ut inte bara skolor, hemtjänst, vårdcentraler och fjärrvärme utan också våra viktigaste sjukhus, universitet och pensionssystem.

Förekomsten av det slags publikationer och sammankomster som jag här har nämnt förtigs konsekvent av borgerliga media. Men nätet går inte att censurera. Det gör att vi som är intresserade av socialdemokratisk samhällsanalys ändå kan hålla oss väl underrättade.

Sverker Gustavsson

Mer läsning

Annons