Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inse fiaskot

/
  • Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) försöker påskina att rehabgarantin har varit lyckad. Det stämmer inte. Tvärtom har förändringarna i sjukförsäkringen inneburit att sjuka fått betala ett mycket högt pris. Såväl med sin ekonomi som med sin hälsa. Foto: Scanpix

Annons

Nej. Det blev inte så lyckat. Det där med förändringarna i sjukförsäkringen. Det blev tvärtom riktigt, riktigt dåligt. Men regeringens förespråkare har hållit god min, ända sedan förändringarna infördes.

I höstas publicerades en artikel med rubriken ”Rehabgarantin en framgång” på regeringens hemsida. Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson lyckades med konststycket att få en perifer uppgift i en utvärdering att framstå som att reformen varit lyckad. Vissa medier hängde på. Men, Svenska Dagbladet kunde i onsdagens tidning rapportera att det var en extremt snedvinklad tolkning. Det visar sig nämligen att rehabgarantin i stället leder till ökad sjukfrånvaro.

Men det är inte bara Kristersson som snedvinklar.

Vissa uttalanden är svåra att glömma. Strax före jul 2008 uttalade sig Sven-Otto Littorin (dåvarande moderat arbetsmarknadsminister) om ekonomin för de som skulle komma att utförsäkras från sjukförsäkringen: ”Majoriteten av dem som nu lämnar sjukförsäkringen och går över och får den här introduktionen på Arbetsförmedlingen, de kommer faktiskt att få lite mer i plånboken än man hade när man var sjukskriven.” Det är omöjligt att säga om Littorin själv trodde på vad han sa då, men det var ett mycket besynnerligt uttalande.

I dag har vi facit. För de allra flesta har utförsäkringen från sjukförsäkringen inneburit en stor ekonomisk förlust. Idén att de sjuka ska flyttas över från sjukförsäkringen till Arbetsförmedlingen innebär i många fall tusentals kronor mindre i månaden. (Betänk då att det inte är särskilt fett att leva på sjukpenning.)

Nyligen presenterade fackförbundet Kommunal en granskning av hur rehabiliteringskedjan, utförsäkringssystemet, har drabbat deras medlemmar. Slutsatsen är att de utförsäkrade har fått ta den ekonomiska smällen av regeringens arbetslinje.

Det är inga latmaskar det handlar om. Majoriteten uppger i sina svar att de året då de blev sjukskrivna lyfte tungt, hade ett stressigt jobb och arbetade i olämpliga arbetsställningar. Det handlar om arbeten med högt tempo, arbetsplatser som slimmats till anorektiska mått, och en skriande brist på arbetshjälpmedel.

Drygt hälften av de utförsäkrade återvänder till sjukförsäkringen. Endast tio procent får någon form av arbete. De flesta deltid. Att människor som varit borta från arbetslivet under lång tid i dag har ett arbete att gå till är positivt. Men det har skett till ett mycket högt pris. På bekostnad av människors liv och hälsa.

Regeringen bör inse fakta. Förändringarna i sjukförsäkringen blev ett fiasko.

Mer läsning

Annons