Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte bara Info One

Annons

Företagets VD sände ett meddelande från Thailand till Unionens förhandlare; SICKHEAD. Snart anordnas ett möte i Arbetsdomstolen för att reda ut vem av de inblandade som är den verklige tjockskallen.

Tonen, mellan Info One i Gävle och facket, speglar kanske den nya tiden. Arbetsgivare anställer och avskedar, och de som slutat eller just fått sparken biter ihop. Då och då kopplas facket in, för att skapa ordning och reda, kräva innestående löner och ersättningar och, inte minst, för att statuera exempel.

Info One, med en VD som tror sig stå över regler, vanligt hyfs och respekt, är inte ensam i sin omdömeslöshet. Häromkvällen stod The PhoneHouse för ett skräckexempel; anställda unga, ”eventsäljare” utnyttjades till utmattningens gräns. 60-80 timmarsvecka, utan raster, gav några tusen i lön.

Mellanchefer hetsade och skällde och från högre ort klartecken för den sortens utnyttjande, de unga ställdes i praktiken inför valet att jobba på eller gå hem.

Andra företag, med främst unga anställda, erbjuder timanställningar, med det förbehållet att den som vill jobba alltid skall ha telefonen i närheten, dygnet runt. De rings in, och den som inte svarar för skylla sig själv.

Den sortens utstuderade samvetslöshet hörde kanske till en svunnen tid, men har moderniserats och anpassats till den nya tidens paroller om valfrihet och anpassningsbarhet. Högerns ideala arbetsmarknad tar form. Det betyder maximal frihet för arbetsgivarna och minimala rättigheter för den som vill förbli anställningsbar.

VD:n för The Phone House, Daniel Lindholm, angrep SVT för att programmet, Dokument inifrån, lyfta fram fel bilder av företaget, och vägrade kommentarer. Samma arrogans där som i Gävle.

Efter ett tag ändå insikt om vad som stod på spel, ingen anständig människa skulle ju ta kontakt, gjorde han en dubbelpudel. Men har han tänkt om?

Under galgen är allt möjligt.

Mer läsning

Annons