Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte en idé

/

Från Bryssel sänder statsminister Fredrik Reinfeldt en hälsning till arbetslösa, snart arbetslösa och de politisk ansvariga i kommuner och landsting: Se om ert hus.

Annons

De 400 000 som går utan jobb och de 100 00 varslade blickar mot framtiden; inte ett ljus i tunneln, inte ett hopp om bättring, inte en arbetsmarknadsåtgärd från regeringen.

Den sitter passiv, vaktande på miljarderna. De får inte, säger Reinfeldt, sprättas ut till ingen eller bara marginell nytta. Tänk på att varje jobb kan kosta 1 miljon!

En reflektion: Regeringen satte sprätt på över 80 miljarder i ett gigantiskt skattepaket som gav högavlönade fyra gånger mer än de som sitter fast i låga löner och osäkra villkor. Och snart riskerar 20 000 av dessa lågavlönade att gå från lön till mager a-kassa när de offentliga arbetsgivarna måste se om sina hus.

Det är tillfälligt anställda som leds bort. När industrins varsel faller ut når arbetslösheten en halv miljon. Inför det skräckscenariot skänker regeringen ingen lindring, från Rosenbad bara besvärjelser och förnumstiga råd om att utbilda sig, söka jobb varhelst de finns; en armé av arbetslösa jagande efter ett påhugg, något tillfälligt eller en plats vid spishällen hos McDonalds.

Allt är bättre än den ersättning regeringen delvis suddat ut.

Littorins skitår blir nog två, eller tre. Någon vändning anas inte efter miljardstöden till den amerikanska ekonomin, och den svenska störtar ner i källaren. När jobbpolitiken övergår i massarbetslöshet står regeringen handfallen.

Vuxenutbildningen, där tusentals erbjöds kompletterande studier, har regeringen avlövat. Ett led i uppgörelsen med sossestaten. Också där tomhet på ideer om alternativ för industrins övervintrade skaror.

I den offentliga sektorn är hoppet ute. Det blir inga extra miljarder i år, bara ett snusförnuftigt råd från statsministern: De måste gå igenom alla sina räkenskaper...vara helt koncentrerade på att sätta in insatserna på kärnan i välfärden, skolan, äldreomsorgen, sjukvården, förskolorna.

Reinfeldt, svag för dansband men annars utan kulturintressen, tänker väl sig nedrustning av all offentlig kringverksamhet. Hur skall det gå till? Har Blank eller Knapp några svar?

Kanske tänker han på den höger som delade ut gåvor till fattiga och avvisade allt stöd till den folkliga kulturen. Dramaten och Operan som reservat för de bildade och förmögna klasserna. Samhället skiktat, vilket var meningen.

Men en halv miljon arbetslösa bör varje regeringen frukta.

Mer läsning

Annons