Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Integration största frågan"

/

Annons

Vad är politik för dig?

– Mångt och mycket ideologier. Och retorik. Alla försök att påverka människor att sluta sig an till de ändamål man eftersträvar.

Vilken är den viktigaste politiska frågan?

– I världen i stort att etablera demokrati och jämlikhet. Jämlikhet i fråga om världens resurser och ekonomi, och jämlikhet mellan kvinnor och män. I Sverige är den största frågan integrationsfrågan. Det är där vi har den största ojämlikheten, och det är i integrationsfrågan man har tabbat sig mest.

Hur har ditt liv sett ut under de senaste fem åren?

– Jag har blivit mamma. 2007 började jag läsa på juristlinjen i Uppsala, och jag har även startat ett eget företag.

Tror du att politiska beslut har inneburit något för just dig?

– Absolut. Yttrandefrihet är ett resultat av politiska beslut. Och att införa, och sedan välja att behålla, vårt sociala skyddsnät är resultatet av politiska beslut. Det sociala skyddsnätet var inget jag uppskattade innan jag flyttade till Thailand, men det är något unikt för Sverige.

För vilka tror du att den förda politiken har haft störst betydelse?

– Jag tror inte att den har haft större betydelse för någon särskild grupp, om man nu inte lägger någon värdering i ordet betydelse. Samhällsstrukturen bygger ju på politiska beslut, och det är en struktur som påverkar alla.

Vad skulle du vilja förändra i Sverige?

– Jag skulle vilja kasta bort jantelagen. Den hämmar människor från att leva sina liv fullt ut. Den skapar avundsjuka och avhåller människor från att tro på sig själva. Jag skulle vilja att människor brydde sig mer om varandra, i stället för vad de kan köpa.

Har du fått mer i plånboken under de senaste åren?

– Ja. I och med att jag har startat en egen firma. Jag har precis skickat iväg min första faktura. Det känns väldigt bra. Jag har studerat och haft sommarjobb, vilket har gett mig betydligt mer i plånboken än vad jag hade när jag var föräldra-ledig. Då hade jag den lägsta ersättningen, 180 kronor per dag före skatt.

Hur ser du på din egen framtid?

– Det ser ljust ut så länge jag får vara frisk. Vi har skapat ett samhälle där vi inte längre tar hand om varandra gemensamt, i stället ska vi söka stöd hos nära och kära. Regeringen vill i vårpropositionen dra ner på ekonomiskt stöd till sjuka och funktionshindrade med nio miljarder kronor. Men om man inte har någon när eller kär så är det klippt. När jag har studerat klart vill jag ha ett kvalificerat arbete, kanske innebär det att jag måste flytta.

Vilka drömmar har du?

– Att min son ska växa upp och bli en rättskaffens människa. Och att jag får leva så länge att jag kan finnas där för honom.

Om du hade makten att bestämma över statsbudgeten, hur skulle du prioritera?

– Jag skulle satsa på skolan och barnen, hela vägen upp. Från barnomsorg med krav på nattis till att höja lärarlönerna och öka anslaget till högskolan. Jag skulle även satsa på att validera invandrares kompetens. På så sätt skulle vi öka skatteinkomsterna, och då kanske pengarna skulle kunna rulla in. Om jag skulle skära på något skulle det vara på fallskärmar till högt uppsatta tjänstemän.

Mer läsning

Annons