Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag kan inte andas"

/
  • Ambulansen kom aldrig. Det medförde att Emil Linnell dog i sitt hem på grund av brusten mjälte. Sjuksköterskan som svarade när han ringde avfärdade honom, vilket fick denna fatala följd.

Annons

Emil Linnell dog på sitt hallgolv på grund av brusten mjälte. Han ringde efter ambulans, men sjuksköterskan som tog emot hans samtal avfärdade honom. I går meddelades dom i det så kallade SOS Alarm fallet. En dom som inte är något annat än fruktansvärd läsning.

05.54 den 30 januari ringer Emil Linnell för första gången 112. Han kan inte andas ordentligt, säger att han knappt kan röra sig och att han varit sjuk. Det första samtalet bryts efter tre minuter. Nästa samtal varar också det i tre minuter innan det bryts. När det första samtalet bryts och sjuksköterskan ringer upp kostar denne på sig att inleda samtalet med den döende Emil Linnell som vädjat om ambulans med orden ”något tekniskt som hände här alltså”.

Sjuksköterskan säger senare till Emil Linnell att han springer omkring i lägenheten och kan andas utan problem, samtidigt som Linnell säger att han inte kan andas, att han svimmar, att han varit sjuk i en vecka, att hans kropp domnar bort och att han ligger på golvet. Istället för att skicka en ambulans ger sjuksköterskan råd om att ta djupa andetag och att Linnell ska sätta sig upp och säger ”så som du beter dig och rör dig runt omkring så verkar du ha kontroll på läget”.

Vid slutet av det sista samtalet Emil Linnell någonsin ringer är han i så dåligt skick att han inte längre vet när han är född.

Tre samtal. 11 gånger säger Emil Linnell att han inte kan andas. Tre gånger säger han att han svimmar. Sjuksköterskans dom blir ”panikångest eller psyk”. Detta trots att inringare med andningssvårigheter är prioriterade och några diagnoser inte får ställas. Det är inte sjuksköterskans uppgift.

Felen som begås av sköterskan är många, vilket även tingsrätten konstaterar.

I sin dom skriver tingsrätten att sjuksköterskans underlåtenhet är så klandervärd att den med hänsyn till patienters trygghet och förtroende för sjukvården utgör straffbar oaktsamhet.

Moraliskt är sjuksköterskans misstag oförlåtliga. Juridiskt räcker de dock inte för en fällande dom. För det krävdes ett samband mellan sjuksköterskans underlåtenhet att skicka ambulans och Emil Linnells död. Något sådant samband kunde inte påvisas, eftersom det enligt tingsrätten inte med säkerhet kan sägas att Linnell hade överlevt om ambulans hade skickats, rätt diagnos hade ställts och en operation genomförts. Kanske gör Hovrätten en annan bedömning i det fall domen överklagas.

Sjuksköterskan som inte tog Emil Linnell på allvar hade tidigare visat brist på empati och förståelse i samtal med personer som ringt 112. SOS Alarm vidtog åtgärder. Men uppenbarligen var de inte tillräckliga.

Vad som återstår nu är att tillse att något liknande aldrig kan hända igen.

Mer läsning

Annons