Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag tycker om kvinnor"

/
  • Fredrik Lundberg tycker om kvinnor.

Annons

Fredrik Lundberg är en av Sverige absolut rikaste och mäktigast män, och även en av de mest anonyma. Han ger sällan intervjuer, och trots hans enorma inflytande i Sverige och vårt näringsliv, är han en för allmänheten relativt okänd profil.

I torsdags sändes dock en av de sällsynt få intervjuer som gjorts med Fredrik Lundberg. SVTs reporter besöker Handelsbankens stämma och får då en tämligen belysande intervju med sig därifrån.

För när Fredrik Lundberg, som själv för övrigt har två döttrar som är de som kommer ta vid där Lundberg en dag själv avslutar, får frågan om han är feminist, blir intervjun riktigt intressant.

Fredrik Lundberg är 63 år, har rört sig i helmanliga företagsmiljöer under hela sitt yrkesverksamma liv och är naturligtvis precis som så många andra män miljöskadad av detta. Så när det skall svaras på frågan om han är feminist, stammar Lundberg fram att han är för kvinnor, att han tycker om kvinnor och att han tycker att kvinnor ska uppmuntras till att göra karriär i näringslivet och annorstädes.

Kvinnor är inte något man är för eller emot. Kvinnor är 50 procent av befolkningen, med bara 5 procent av VD-posterna i landets börsbolag. De allra flesta män säger sig tycka om kvinnor. Trots det är kvinnohatet tämligen utbrett i vårt land. På något annat sätt är mäns våld mot kvinnor, diskrimineringen av kvinnor och sexismen svår att tolka. Kvinnor behöver inte uppmuntras till att göra karriär. Kvinnor behöver däremot ges möjlighet att göra det. Vilket är en enorm skillnad.

Fredrik Lundbergs svar i SVT är mycket intressanta. De är en studie i hur män med makt generellt ser på kvinnor och karriär. Att Fredrik Lundberg själv har makt att förändra kvinnors karriärmöjligheter i näringslivet genom sitt agerande, verkar inte ha föresvävat Lundberg. När SVT frågar honom om detta med att kvinnorna på VD posterna och i styrelserna i hans egen maktsfär är få, blir svaret att han hoppas att det kommer förändras. Inte att han tänker bidra till att förändra detta. Inte att han aktivt kommer arbeta för att kvinnor kommer ges samma möjligheter som män. Hans svar, är att han hoppas. Att sitta och hoppas är dock inte vad som givit kvinnor rösträtt, störtat apartheid, eller avslutat andra världskriget.

När det handlar om jämställdhet i näringslivet, beter sig många män med makt, som vore de fullkomligt maktlösa.

Inte heller verkar Fredrik Lundberg förstå varför det är ett problem att kvinnor fastnar på lägre chefsnivåer. Fredrik Lundberg pratar hellre om att 50 procent av cheferna inom Handelsbanken är kvinnor.

Att Lundbergs egen lilla elitklick skulle vara en herrklubb vill han inte heller kännas vid.

Majoriteten av alla män som beter sig på det här sättet är gifta, heterosexuella män som själva kan ha döttrar. Fredrik Lundberg har två döttrar, som knappast har varit eller kommer vara förskonade patriarkatets bestraffning av dem för deras kön. Lundbergs döttrar har dock en fördel få andra kvinnor har; de är födda in i en maktsfär och kan därför inte lika lätt avfärdas och diskrimineras av patriarkatet.

Fredrik Lundberg och övriga män med makt behöver inte ägna tid åt att uppmuntra kvinnor att göra karriär. Vad Lundberg et al behöver göra, är att släppa fram kvinnorna som vill göra karriär.

För problemet är inte att kvinnor inte vill. Problemet är att deras karriärer stannar av på grund av deras kön.

Det har Fredrik Lundberg makten att vara med och förändra.

Mer läsning

Annons