Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jan Rust måste avgå

Annons

Jan Rust (M) är nybliven ordförande för socialnämnden i Gävle kommun men har redan förbruka sitt förtroende.

Arbetarbladet har granskat Rusts förehavanden i sociala medier. En granskning som visar att Rust spridit innehåll från hatsajter som Sverigedemokraternas Samtiden.nu och Fria tider på Facebook.

Enligt Rust själv handlar det hela om att han inte är så bra på Facebook, alternativt inte visste vad det var för sidor det handlade om. Dessutom säger han till Arbetarbladet att det var längesedan han delade innehållet, trots att Rust så sent som 2015 delat rasistisk propaganda från dessa sidor.

Jan Rusts förklaringar duger inte. Särskilt inte när Rust själv säger att han trots allt misstänkte att Samtiden.nu var "något sådant", när Arbetarbladet upplyser honom om att det handlar om Sverigedemokraternas sajt. Vilket dock alltså inte hindrade honom från att sprida materialet.

Att Rust spridit rasistisk propaganda handlar inte om något annat än innehåll. Även om Moderaterna försökte spinna det hela som en fråga om bristande tekniska kunskaper och total oförmåga till källkritik under helgen. I den mån Moderaterna över huvud taget orkade svara på medias frågor det vill säga. När Arbetarbladet ringde upp Inger Källgren Sawela under fredagskvällen, lyckades man nämligen inte få några kommentarer från Moderaternas kommunalråd. Orsaken? Källgren Sawela hade jobbat hela dagen och "orkade inte" ta tag i det hela. Arbetslinjen, gäller uppenbarligen inte Moderaternas egna representanter. Den gäller bara oss andra.

Slappare förhållningssätt till sitt förtroendeuppdrag än det Källgren Sawela uppvisade i fredags, är oerhört svårt att hitta. "Orkar inte", existerar inte vid sådana här tillfällen. Vidare är det oerhört märkligt att Rust och Källgren Sawela, som ändå skall föreställa politiskt intresserade, inte känner till att den rasistiska rörelsen bedriver propagandakrig på nätet.

Vad gäller Jan Rusts oförmåga till källkritik, är detta i sig en så allvarlig brist att det diskvalificerar Rust som ordförande för socialnämnden. Källkritik är så viktig att det är en fråga för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, som bland annat konstaterar att alla mottagare av information "alltid måste ha ett källkritiskt "filter" mot den information man utsätts för."

Det filtret saknar dock alltså Rust, om vi får tro honom själv och hans parti.

Att Rust är ordförande för socialnämnden betyder att han ansvarar för en av kommunens viktigaste nämnder. Det är under socialnämnden socialtjänstens verksamhet ligger. En verksamhet som bland annat är ansvarig för placeringen av ensamkommande flyktingbarn.

Sådan makt skall inte ligga i händerna på en individ som sprider rasistisk propaganda i sociala medier och dessutom själv hävdar att han inte har förmåga till källkritik. En sådan man har Moderaterna dock alltså gjort till ordförande för socialnämnden.

Det innebär att socialnämnden nu är oerhört sårbar, vilket utgör en mycket, mycket allvarlig brist i verksamheten. En så allvarlig brist att Rust omöjligt kan tillåtas sitta kvar som ordförande.

Mer läsning

Annons