Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jobben framför allt?

/
  • Vad Sverige behöver just nu är en enhetlig politik för arbete och ett stabilt skyddsnät vid arbetslöshet och sjukdom. Inte den ”klipp och klistra”-struktur som regeringen håller på att snickra ihop.

Fredrik Reinfeldt öppnade i går dörren för att ge Arbetsförmedlingen mer pengar i nästa budget.

Annons

En nödvändighet om Arbetsförmedlingen skall klara sitt uppdrag när en halv miljon svenskar förutspås stå utan arbete under nästa år. En miljard extra i anslag krävs enligt Arbetsförmedlingen för att myndigheten skall kunna hantera den anstormning av arbetssökande som väntas.

Att skapa sysselsättning för den som är arbetslös i form av kompetensförhöjande insatser och hjälp ut på arbetsmarknaden borde vara en självklarhet när Sverige står inför massarbetslöshet.

Men sanningen är den att den borgerliga regeringens insatser så här långt varit ytterst sparsmakade. Antalet utbildningsplatser inom komvux har skurits ner och antalet högskoleplatser minskat, platser som vi i dag behöver mer än någonsin.

Jobbcoachningen som regeringen slagit på stora trumman för har tyvärr visat sig vara en mycket klen verksamhet. Statistiken visar oss att hela projektet fallit tämligen platt. Vilket inte är särskilt underligt. Jobbcoachning är onekligen en god tanke, att den som söker arbete skall få hjälp med att skriva personligt brev och träna intervjuteknik och slipas i att sälja in sig själv hos arbetsgivarna och att arbetsgivare och arbetssökande paras ihop efter bästa förmåga.

Men när få jobb finns att söka behövs mer stöd än en personlig hejarklacksledare och jobbmässig äktenskapsmäklare. Vad som behövs är ofta just utbildning och andra kompetensförhöjande insatser, inte minst för de ungdomar som i dag är en av de grupper som står längst ifrån arbetsmarknaden och inom vilken arbetslösheten spås bli rekordhög.

Att söka jobb utan att ha några meriter att söka jobb med är ett mycket vanskligt arbete. Men på det området har regeringen underpresterat.

Vintern 2009/2010 kommer bli bister. Det står sedan länge klart. Att regeringen nu öppnar upp för att ge Arbetsförmedlingen de medel som behövs för att kunna hantera alla de arbetssökande som väntas knacka på dörren nästa år är ett måste.

Men de senaste månadernas besked från den borgerliga regeringen om korrigeringar som berör bland annat alla de som riskerar utförsäkras ur sjukförsäkringssystemet och arbetsmarknadspolitik oroar.

Den borgerliga regeringens nedmontering under början av mandatperioden tvingar nämligen nu regeringen till punktåtgärder och korrigeringar som är allt annat förtroendeingivande eftersom det riskerar skapa ett system med brister som i värsta fall skickar ut människor i ett politiskt konstruerat utanförskap.

Vad Sverige behöver just nu är en enhetlig politik för arbete och ett stabilt skyddsnät vid arbetslöshet och sjukdom. Inte den ”klipp och klistra”-struktur som regeringen håller på att snickra ihop när konsekvenserna av nedmonteringen som genomfördes i början av mandatperioden blir allt mer tydligare.

Mer läsning

Annons