Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Just nu kan jag bara erbjuda sent mogna tomater"

Annons

Jag har varit lyckligt bortkopplad från nyhetsflödet denna sommar. Denna märkliga kalla sommar, med plötslig hetta.

Jag tänkte att jag skulle gömma mej här i hagen och odla tomater och gurka, chili och grönkål.

Göra nånting istället för att bara sjunga och skriva om världens elände.

Dom senaste årens dystra politiska och miljömässiga utveckling har gjort mej väldigt gnällig. Eller vad man ska kalla det.

Allt man hinner med att göra är att reagera på hur gränsen för vad som betraktas som normalt flyttas mer och mer i riktning mot Djingis Khan. Om ni förstår vad jag menar.

Människan blir mer och mer människans varg, vi vänjer oss vid tiggarna och flyktingkatastroferna, i nyhetsprogrammen dyker det upp groteska hetsare som skyller allt på flyktingarna, och man hinner knappt reagera föränn nån ännu mer grotesk människa tar över debatten och föreslår nåt ännu vidrigare.

Alltmedan dom tropiska stormarna blir värre och krigen i dom oljerika länderna i mellanöstern eskalerar, miljoner människor befinner sej på flykt.

Så jag tänkte; jag vet ju allt det där, nu odlar jag min trädgård och försöker känna att jag gör nånting bra.

Jag kanske kan göra en bok om nya odlingsmetoder, hur man odlar en jävla massa mat på liten yta. Det vore vettigt.

Jag fick ta över ett partytält på 40 kvadratmeter, jag köpte genomskinlig pressenning . Under våren hade jag sått 100-tals små tomatplantor, bland annat hade jag frön från en tomat jag köpte i Barcelona i höstas som var väldigt god.

Jag satte alltihop i februari redan, i början av april så tog jag av sidoskotten från dom små liven och planterade också dom, då blev det hundratals.

Det var nåt desperat över det hela, min fru påpekade det, det var som om jag skulle vinna slaget om det framtida klimatet med hjälp av själva mängden tomater.

Sen blev det ju ingen vidare sommar, först nu mognar tomaterna jag satte i februari, jag kunde lika gärna väntat till i april, det hade blivit samma resultat.

En märklig storm i början av juni blåste dessutom söner presenningen, så jag fick lappa och laga.

Hursomhelst ska jag nu försöka göra en mjölsyrejäst ketchup, en nyttigare variant utan socker. Och istället för vinäger blir det alltså syran som framställs av miljoner små mjölksyrebakterier.

Med chilin gör jag samma sak, en sås eller en mash som dom säjer i Amerika, den jäser jag i rumstemperatur i 1 månad med salt och vitlök. Den blir väldigt god.

Tycker jag.

Meningen Jag Odlar Min Trädgård kommer för mej. var det den där romanen Candide som nån sa det i? Besviken och förskräckt drar man sej på småbogarens vis undan och odlar sin trädgård. Det är väl det jag gör.

Samtidigt- trädgård är också politik. Jag exprimenterar med att sätta potatis i svarta sopsäckar som jag gjort små hål i längst ner, så vattnet kan rinna av. Fyller en liten bit med jord, sätter potatis och mer jord, när potatisblasten tittat upp så fyller jag på mer och rullar upp påsen så den blir högre, så gör jag gång efter gång. Till slut är sopsäcken 1 meter hög.

Full med potatis.

Det gör att man kan odla en väldig massa potatis på t.ex. en balkong, den växer så att säja på höjden stället för på bredden. Väldigt effektivt.

Och tobak- ni vet det va att man kan odla tobak till snus här i norden?

Den blir dessutom mycket godare än den köpta. Tobaken som dom större tobaksbolagen idag använder till att tillverka snus är inte av samma sort som det var förr , när man odlade tobak här uppe.

Det finns gamla sorters fröer att köpa på nätet och skillnaden i smak mellan hemgjort och köpesnus är ungefär som skillnaden mellan köpt och hemgjord lingonsylt.

Bara ett tips alltså!

Men jag vet att jag egentligen är jävligt förtvivlad, jag går här inne i den 40-gradiga värmen i mitt partytält och skördar vackra tomater, men jag vet inte längre vad jag ska säja till mina barn när dom frågar :

-Hur tror du att det kommer att gå?

Jag vill inte sprida missmod, jag skulle vilja sprida hopp och kamplust, men just nu kan jag bara erbjuda sent mogna tomater och en gnagande känsla av att om inte vi snart formulerar en vision om ett annat samhälle och får människor att längta dit, så går det här åt helvete.

Mer läsning

Annons